BG | EN

Кметове от Смолянско с протестна декларация до Премиера

Свлачището затвори двете платна на пътя за Мадан
Снимка: otzvuk.bg

Кметовете на 10-те села в района на активиралото се преди седмица свлачище край Смолян изпратиха протестна декларация до омбудсмана Мая Манолова, премиера Бойко Борисов, шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов и общинските и държавни институции в Смолян. Те настояват незабавно да бъде изграден временен обходен път от Влахово до Тикълско дере, който да поеме социалните нужди на населението от района.

Да бъдат предприети бързи мерки по установяване състоянието на свлачището и неговото разчистване и да се даде яснота и евентуално преместване на водопровода и ел.проводите в този район, искат още кметовете. Управниците на селата са притеснени, че може да се затрупа с камъни коритото на река Черна и да се образува язовир, който ще наводни пречиствателната станция и населените места.

Потърпевши са жителите на селата Търън, Подвис, Тикале, Градът, Лъка, Ровино, Еленска, Требище и Катраница.

Ежедневно по главния път пътуват над 200 ученици от 1 до 12 клас и родителите са принудени сутрин да водят децата до свлачището от едната страна, а вечер да ги посрещат.  Социалното напрежение сред населението ежедневно нараства. Хората се притесняват, че всеки момент може да се окажат без ток и вода.

От близо седмица жителите на селата Подвис, Ровино, Търън и др. населени места, правят връзка с областния град, като минават през камъните, изсипали се на пътя до разклона за Тикале. Автомобили от двете страни чакат да превозват хората.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините