Свлачища и наводнени къщи след ремонт по водния проект в Смолян

„Вместо да стане по-добро, изпълнителите по водния проект, направиха много поразии”, оплакаха се живеещи в смолянския квартал Влахово, над бензиностаниця „Рих”. Улицата на хората, ако може така да се нарече, представлява черен път, но пък си има име – ул. „Арда”. Единственият подход до къщите вече е почти неизползваем. Черният път е стеснен след презастрояването с колиби от ромите на 2-ри километър. След разкопаването по проекта са тръгнали свлачища, а при дъжд къщите се наводняват, съобщава регионалното издание „Отзвук“.

„Не можем вече да търпим. Чашата преля, след като си „оставиха ръцете” по водния цикъл. Образуваха се две свлачища, направиха обратен наклон и водата вече не отива към шахтите, а къщите ни се наводняват”, ядосва се Десислава Симеонова. Младата жена показа подхода към дома на баба си, който също бил разкопан за полагането на тръбите. „Цялата пътека разкопаха. Преди беше по-широк път, държаха го корени, дървета, а сега се получи свлачище и огромна дупка. Накрая изсипаха пръст отдолу и си мислят, че нещо са направили. Когато завали, всичко идва в къщата, станало е като дере”, допълни Десислава.

„След водния цикъл черният път покрай дома ми е направен с обратен наклон и ефект от шахтите – никакъв. При дъжд водата се стича в домовете ни. Образува се язовир пред къщата. Избите плуват във вода“, оплака се и Величка Чиева. Хората поискали да се оправи това недоглеждане, но изпълнителите им казали, че преди ремонта било по-зле положението, а сега вече станало по-хубаво.

Това е една малка част от неволите на живеещите в района. От десетилетия те се молят да им асфалтират пътя, за да може да живеят един нормален живот. „50 години живея тук. Имам 5 деца, 9 внучета и 4 правнучета. Засега нищо не са направили за нас. Когато слагаха тръбите ги помолих да ми направят пътеката, а какво направиха – събориха всичко, изровиха го. Нищо не направиха. Дойдоха един път, подиграха се с нас, смяха се. Платих на частно, за да ми направят пътеката. Ходих и в Общината, но дори и отговор не ми дадоха. Искам българският народ да види как страдаме. Трудила съм се цял живот и какво получавам – оправяйте се сами”, допълва и Бинка Букова.

Хората се оплакват, че институциите си прехвърлят топката и никой не поема отговорност.  Линейка и пожарна кола не може да стигне до къщите. Жителите на квартала се заканиха, че от понеделник започват стачни действия, ако не получат отговор от Община Смолян.

„Ще затворим главния път до бензиностанцията. Всеки ден ще е така. Нищо не са направили. Когато тръгнеш на работа сутринта трябва да имаш два чифта обувки. Вървиш с калните до отдолу, в колата слагаш чистите и отиваш на работа. Кметът да дойде тук, да види в дъжда как е”, каза Христо Яръмов.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам