BG | EN

„Пеевски чисти ДПС от хора на Доган“: Оставки и задържани под стража след акция на антикорупционната комисия във Варна

Айсел Руфад
Снимка: Фейсбук/ДПС

Дългогодишната областна председателка на ДПС – Шумен Айсел Руфад е била свалена вчера от партийния пост като официалната версия за това са „лоши изборни резултати както в региона, така и в Турция“, тъй като в качеството си на зам.- председател на партията Руфад отговаряше и за вота на изселниците . Също вчера с депутатското си място се раздели и дългогодишния кадър на ДПС Фелиз Хюсменова. Двете с Руфад бяха считани за особено близки до почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но и за свързани със скандалния бивш областен лидер на ДПС във Варна Сали Табаков. Той беше задържан на 21 юни след разследване на антикорупционната комисия за пране на пари. По време на обиска в дома му са били открити над 1 млн. евро и златни монети със същата равностойност, съобщиха днес от Софийска градска прокуратура. По-късно районната прокуратура във Варна също съобщи за повдигнато обвинение на Табаков, след като пак в дома му са били намерени 35 хил. патрона за различни видове оръжие, както и две гранати.

Според източници на „За истината“ от ръководството на ДПС, пожелали анонимност, най-вероятната причина, както за задържането на Сали Табаков, така и за оставките на Айсел Руфад и Фелиз Хюсменова е чистка, започната от Делян Пеевски срещу високопоставени портийни функционери, свързани с Ахмед Доган.

Това съобщиха за Радиан.бг активисти на ДПС. Формалният повод за смяната на Айсел Руфад е, че тя стана депутат в 50-тото Народно събрание и според устава, няма право да ръководи регионална партийна структура. „Това обаче е само удобно обяснение пред обществеността, а истинските причини са съвсем други – провалените избори в Шумен и в Турция, и връзките с Табаков“, коментират активисти на партията и посочват, че Руфад е била сменена на заседание на областния съвет на ДПС – Шумен в нейно отсъствие, без дори формално да й благодарят за дългогодишната й работа като регионален председател.

Айсел Руфад е от старите кадри на Ахмед Доган и като активист на движението беше неизменен заместник-кмет на община Нови пазар от 2007 г. до парламентарните избори на 9 юни. През 2016 г. Руфад беше избрана за председател на областната структура на ДПС и оттогава беше несменяема начело на регионалната партийна организация. Малко след избирането й, шест от 10-те структури на ДПС в Шуменско й поискаха оставката в знак на „несъгласие с едноличните й решения“, но Руфад запази поста си. На последната национална конференция на ДПС дори изненадващо беше издигната за заместник-председател на партията и в това качество на парламентарните избори отговаряше за вота на изселниците в Турция.

На 9 юни обаче ДПС получи от южната съседка едва 44 000 гласа, с близо 20 000 по-малко от предходните парламентарни избори през април 2023 г. Изселнически организации в Турция обвиняват за провала на вота именно Айсел Руфад като ресорен заместник-председател на ДПС, съобщи изданието 24rodopi.com и цитират активист на  „Балгьоч“: „Не заслужава /Руфад, б.р./ и депутатски мандат заради провала в Турция. Ако се е представила добре като водач в Шумен е друга тема, но тук се говори, че и там се е провалила като шеф на кампанията.“

В Шуменска област ДПС беше първа политическа сила на изборите, като получи 15 861 гласа /33,50%/. Това обаче не е достатъчно, защото регионалната структура не е изпълнила задачата да направи ръст в гласовете в сравнение с предходните избори, обясниха от ДПС. „Пеевски постави задача на всички структури да привлекат повече гласове от последните избори, а Айсел Руфад не успя да покрие „нормата си“ – на местните избори през октомври 2023 г. ДПС имаше над 17 000 гласа в Шуменска област, сега получи по-малко, вместо да ги увеличи“, посочват от партията.

Според изселническите организации в Турция, при добра организация ДПС можеше да получи поне 80-90 хиляди гласа от южната ни съседка, пише 24rodopi.com. „При 350 хил. изселници с двойно гражданство и разкрити 166 избирателни секции, да получиш едва 44 хил. гласа е резултат от неадекватно поведение на отговорни партийни функционери по време на самата кампания“, коментира изданието.

„Функционери на ДПС от Кърджали и Хасково проведоха няколко срещи по квартали в Бурса, като акцент в тях бяха нерешените проблеми на изселниците. На тръгване гостите призоваваха, който има възможност, да гласува в родния си край. После се появяваха зам.-председателят Айсел Руфад и придружаващи я лица и агитираха да се гласува в Турция. От Кърджали и Хасково фиксираха проблемите на стотиците хиляди нашенци, а тази жена от Шумен държеше да научат, че е била на рождения ден на Ахмед Доган, показвайки нейна снимка с него. Всичко това вероятно е хубаво за нейната кариера, но 350 хиляди искаха да чуят от зам.-председателя на партията как ще бъдат решени натрупани проблеми, свързани с работата на социални институции, здравеопазване и т. н.“, посочва пред 24rodopi.com активист от най-влиятелната изселническа организация „Балгьоч“.  От „Балгьоч“ били изненадани и от факта, че в най-неподходящото време Руфад сменила дългогодишни координатори в Истанбул, Бурса и Измир.

Тези слаби резултати са истинската причина Айсел Руфад да бъде свалена от поста областен председател на ДПС в Шумен. На заседание на областния съвет на партията, проведено в нейно отсъствие, е избран временно изпълняващ длъжността председател – Недрет Халил от Каолиново.

Преди ден и избраната от Варна за депутат Филиз Хюсменова изненадващо подаде оставка като народен представител. В пост във фейсбук тя написа, че подава оставка заради слабите резултати на ДПС във Варненска област, но според активисти тя е принудена да напусне заради близките си връзки със Сали Табаков. Хюсменова, както и Айсел Руфад, са от хората на Ахмед Доган в ДПС. Дали Пеевски разчиства кадрите на почетния председател или партията наистина има нужда от „проветрение“, се питат не само в ДПС.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините