САЩ санкционираха съдията, пуснал в Москва председателя на сдружение „Русофили“

Първият български служител със забрана да пътува в САЩ заради „участие в сериозна корупция“, е съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, съобщи Държавният департамент.

Това е съдията, който пусна обвиненият в шпионаж лидер на Движение „Русофили“ Николай Малинов да отиде в Москва за получаване на награда от президента Владимир Путин.

Според съобщението, в качеството си на длъжностно лице, Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Текстът е публикуван на страницата на посолството на САЩ в София във „Фейсбук“ и е разпространено до медиите.

То идва от държавния секретар Майк Помпео по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. С него държавният секретар е задължен при солидни доказателства да оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, и да им забрани – както и на техните преки роднини – да влизат на американска територия, пояснява Дневник.

Според изданието, Помпео е могъл да огласи името конфиденциално, но е избрал публично оповестяване. С наложена забрана да пътуват в САЩ са и съпругата на Миталов – Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

„Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб“, се казва в заключение в изявлението на Помпейо.

На 10 септември 2019 г. на Николай Малинов бе забранено да напуска страната, но по-късно се разбра, че съдия Андон Миталов е позволил той да отиде на връчване на правителствена награда в Русия за периода 1-5 ноември без да бъде поискано становище от прокуратурата. Съдията се е произнесъл не по искането за цялостна отмяна на мярката, а е разрешил нещо, което не било поискано от защитата, посочи тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Той сезира и съдебния инспекторат с искане за проверка на съдия Миталов.

На 4 ноември в Москва руският президент Владимир Путин успя лично да награди с орден „Дружба“ обвинения в шпионаж в полза на руснаци Николай Малинов, благодарение на разрешението на съдията от специализирания съд.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам