САЩ за България: Полицейско насилие, корупция, натиск върху медиите

Снимка: pixabay.com

България има сериозни проблеми с полицейското насилие и арестите, с независимостта на своята съдебната система, има ограничения на правото на свободно изразяване, има цензура в медиите, насилие и заплахи срещу журналисти, корпоративен и политически натиск върху медиите, тежки корупционни престъпления, насилие срещу представители на малцинствата и хората с различна сексуална ориентация. Това са основните изводи в ежегодния доклад за защитата на човешките права по света на Държавния департамент на САЩ, цитиран от mediapool.bg.

Докладът се публикува всяка година в края на март и отразява вижданията на САЩ за проблемите в практически всички държави по света.

Българските власти са критикувани за недостатъчите мерки при преследването на посегателствата върху човешките права, което е довело до безнаказаност

Държавния департамент казва, че бизнесменът и депутат от ДПС Делян Пеевски редовно използва своя контрол над медиите, за да осигурява позитивно отразяване за определени политици и главния прокурор.

Докладът не спестява уволненията на журналисти от Нова телевизия, когато собственик на медията беше близкият до правителството бизнесмен Кирил Домусчиев; съдебното преследване срещу издателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев; както и отказа да се разследва побоя над журналиста Димитър Кенаров.Споменава се и побоят върху главния редактор на „168 часа“ Слави Ангелов, за който все още няма осъдени.

„Конституцията и законът предвиждат свобода на изразяване, включително за печата, и правителството като цяло зачита това право. Опасенията обаче продължиха, че корпоративният и политически натиск, съчетан с нарастващата и непрозрачна концентрация на медийната собственост и дистрибуторските мрежи, както и правителственото регулиране на ресурсите, включително средствата от ЕС, сериозно са увредили медийния плурализъм“, се казва в доклада.

САЩ се позовават и на доклада за върховенството на закона на ЕС, който отбелязва, че независимите медии са били обект на открити атаки от политици на всички нива и от административен и съдебен натиск.

„Бизнесменът и депутат от Народното събрание Делян Пеевски, който официално притежава пет вестника (информацията в доклада е за 2020 г.-бел..ред.), нееднократно използва контрола си върху каналите за разпространение на печатни медии и приходите от реклама, за да осигури положително отразяване на свързани политически актьори и главен прокурор“, се казва в доклада на Държавния департамент.

През тази година КЗК одобри сделката на United Group за закупуването на медийната група на Пеевски.

В този контекст е споменато и делото срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова. Държавният департамент на САЩ се позовава на правозащитника Михаил Екимджиев, който казва, че прокурорите са използвали разпоредбата на Наказателния кодекс, наказваща разпространението на невярна информация, за да потиснат свободата на словото и да атакуват критиците на правителството. Цитиран е и служител на летище София, който твърди, че ръководството го е уволнило два дни, след като той е поискал оставката на премиера в коментар на видеото на живо в социалните мрежи на последния.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен коментира, че ситуацията с правата на човека по света „продължава да се развива в неблагоприятна посока“. Той пое ангажимент от името на САЩ да защитава правата на човека „навсякъде“, съобщава „Свободна Европа“.

В доклада се цитират докладите на българския омбудсман, който установи „изключително лоши условия“ в държавните психиатрични болници, лошо състояние на затворите и пренаселеност.

Държавният департамент напомня, че в България етническата сегрегация е забранена, но въпреки това в страната има етническа сегрегация на цели училища. Около 30% от ромските деца (спрямо 16 процента пет години по-рано) са били записани в сегрегирани училища извън масовото образование, според Европейския център за правата на ромите.

Според неправителствената организация „Амалипе“ приблизително 10 процента от общообразователните училища в страната са етнически сегрегирани. През март м.г. съдът в Благоевград потвърди санкцията на Комисията за защита от дискриминация срещу директор на местно училище за расова сегрегация и етническа дискриминация.

През 2018 г. директорът отказа да запише нови ромски ученици с аргумента, че училището е сегрегирано. САЩ посочват, че Министерството на образованието предостави финансова подкрепа на общините, които провеждаха политики за десегрегация на образованието.

Според неправителствени организации продължителността на живота е била с 10 години по-ниска, а детската смъртност е била два пъти по-висока в ромската общност в сравнение с общото население. Една трета от ромските мъже и две пети от ромските жени на възраст между 45 и 60 години са с увреждания.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам