178 гласа не стигнаха на Гюнай Хюсмен, за да измести Десислава Атанасова като водач в листата на ГЕРБ в Разград

Гюнай Хюсмен посреща Десилава Атанасова (вдясно) в кабинета си в областната управа.
Снимка: областна администрация

Само 178 гласа не достигнаха на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, втори в депутатската листа на ГЕРБ, да измести водача Десислава Атанасова на парламентарните избори на 4 април т.г.

Хюсмен е събрал 5 359 лични преференции на изборите, а Атанасова има 1 136, показват окончателните резултати, публикувани от ЦИК. Водачът на листата обаче добавя към личния си резултат и подадените за ГЕРБ бюлетини без преференции, които са 4 401. Така крайният актив на Атанасова става 5 537 гласа, със 178 повече от областния управител на Разград.

Междувременно, преди обявявяването на окончателните резултати, в местна медия се появи неофициална информация, че Гюнай Хюсмен е успял да измести Атанасова от челното място в листата. Областният управител на Разград вече има опит в успешната реализация на битката за преференции – през 2014 г. той беше осми в листата на ДПС, но успя чрез преференции да изпревари втория в бюлетината и да влезе в парламента. Зарати това той беше наказан с изключване от ДПС, но остана независим депутат и по-късно се присъедини към ГЕРБ. Сега 178 гласа не му стигнаха да направи втори подобен „удар“.

На парламентарните избори на 4 април ГЕРБ е втора политическа сила в Разградска област след ДПС. ГЕРБ обаче е рекордьор по преференции – цели 7 272.

Победител в Разград е Движението за права и свободи, което има 40,08 % – 20 928 гласа. Втората партия ГЕРБ е с почти двойно по-нисък резултат – 22,35 % и 11 673 гласа. На трета позиция е БСП с 9,61 % и 5 019 гласа. Четвърти е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – 9,01 % и 4 705 гласа. Пети е обединението Демократична България, което прави силно представяне в Разград със 7,51 % и 3 924 гласа. Изненадващо добре в региона се представят и Републиканци за България с 2,09 % и 1 090 гласа. На седмо място е Изправи се! Мутри вън! с 1,98 % и 1035 гласа.

Разградска област е с 4 депутатски мандата. Окончателното им разпределение ще стане ясно до утре, но по предварителни прогнози се очаква ДПС да вземе два от четирите мандата, а ГЕРБ и БСП – по един.    

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам