BG | EN

Само четирима са кандидатите за кмет на община Велинград

сградата на Община Велинград
Община Велинград Снимка: пресцентър Община Велинград

Само четирима са кандидатите за кмет на община Велинград на предстоящите местни избори, които ще се проведат на 29 октомври 2023 г.

Това е най-малкият брой кандидати за кметския пост за последните 20 години, показва сравнение на регионалното издание „Темпо„.

През 2015 и 2019 г. кандидатите за кмет на Велинград са били 6, през 2011 г. – 12, през 2007 г. кандидатите за кмет на общината са били 13, през 2003 г. – 15.

По реда на регистрацията им в Общинската избирателна комисия(ОИК) кандидатите за кмет на община Велинград са: 

Радослав Димов, издигнат от Местната коалиция „Съюз на свободните демократи/БЗНС“ – икономист по образование, занимава се с частен бизнес, общински съветник от 2011 г., председател на Комисията по общинска собственост в местния парламент.

Иван Маринов, издигнат от „Възраждане“ – завършил Националната спортна академия, работи в сферата на туризма, общински председател на партията, както и кандидат за народен представител.

Данчо Гурдев, издигнат от обединението „Продължаваме промяната – Демократична България“ – лекар със специалност анестезиология. През 2022 г. спечели конкурса за управител на общинската болница, но през февруари 2023 г. бе свален от поста с гласовете на 15 общински съветници, въпреки голямото обществено недоволство и протести.

Костадин Коев, издигнат от ПП „ГЕРБ“ – по образование ветеринарен лекар, управител на частна фирма, а от 2015 г. два последователни мандата кмет на Община Велинград.

Наред с малкия брой кандидат-кметове, тазгодишният вот се отличава и с това, че ДПС не излъчи свой кандидат, отбелязва регионалното издание.

Движението обичайно влиза в кметската битка в община Велинград с партиен кандидат или с такъв, който гласно или негласно подкрепя. В много от случаите кандидатурата на ДПС  стига до балотаж гласовете на движението имат решаващо значение за крайния резултат. 

БСП, пък, отдавна не е имала партиен кандидат, но на последните три местни вота застава зад независима кандидатура. До момента, обаче, и от БСП не са обявили дали и кого ще подкрепят на изборите на 29 октомври.


В битката за 29 места в Общинския съвет ще участват 210 кандидати, разпределени в 12 листи: 2 листи на местни коалиции и 10 на политически партии.

Това МЕСТНА КОАЛИЦИЯ Съюз на свободните демократи /БЗНС/, ВЪЗРАЖДАНЕ,
ЗНС, БСП ЗА БЪЛГАРИЯ, ДПС, ИТН, ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, МЕСТНА КОАЛИЦИЯ „ЛЕВИЦАТА!“ (ЛЕВИЦАТА!- „Земеделски съюз“ Александър Стамболийски“), ГЕРБ, ДВИЖЕНИЕ НАПРЕД БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ,
ВМРО- БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините