BG | EN

Само Община Велинград не е дала данни за проучване по ЗДОИ

Община Велинград. Снимка: Темпо Велинград.

Велинград е единствената община в област Пазарджик, която не е предоставила данни за традиционното годишно проучване на Програма Достъп до информация. Просрочието на отговора на Община Велинград е 364 дни, пише електронното издание “Темпо Велинград”.
Резултатите от проучването бяха представени на онлайн пресконференция на 20 май.

 Целта на проучването е да се оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за активно публикуване в интернет и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.
В рамките на проучването общините отговарят на голям брой въпроси, свързани с изискванията на ЗДОИ.

 На тази база всяка година се прави и Рейтинг за активна прозрачност. За 2023 г. отново на първо място в рейтинга, в който са включени общо 196 общини, е Община Банско с 94.2 от 100 възможни точки. Най-челна позиция от общините в област Пазарджик заема Септември, която е на 41. място със 75.8 точки. На 51. място със 73.8 точки е Община Ракитово. Община Велинград се нарежда на 110. място с 62 точки, а Община Сърница е на 138. място с 57.5 точки.


Какво показва сравнение между трите съседни общини Велинград, Ракитово и Сърница по това как спазват изискванията на ЗДОИ? Срещу Община Ракитово, която е най-високо от трите в рейтинга за активна прозрачност, през 2023 г. няма заведени дела по ЗДОИ, няма и подадени жалби срещу откази на общината за предоставяне на обществена информация. Сред пропуските, допуснати от общината, са: на официалния сайт няма данни за датите на публикуване на текстове; не са публикувани доклади от обществени консултации, уведомления за откриване на производство на общи административни актове, ред за достъп до публични регистри, плащания по СРЕБРА, списък на категориите информация, класифицирани като служебна тайна, списък на разсекретените документи и др.
Изброените пропуски важат и за общините Велинград и Сърница. За 138-то място на Община Сърница в рейтинга за активна прозрачност влияние оказва факта, че на сайта  си общината не е публикувала документация по обществени поръчки – обявления, протоколи, сключени договори.
За Община Велинград е констатирано, че на сайта не са представени функциите и правомощията по ЗДОИ, не са публикувани вътрешни правила за предоставяне на административни услуги, липсват доклади от обществени конкултации по проекти на нормативни докуменит, не е обявен ред за достъп до публичните регистри на Общинска администрация и др. Община Велинград също не е публикувала на сайта си сключени договори за обществени поръчки. Липсва и публикуван Подробен устройствен план.


За разлика от Ракитово и Сърница, които са обявили на сайтовете си така наречения „бюджет накратко – бюджет за гражданите“, Община Велинград не е публикувала такъв документ, а той би бил от голяма полза за жителите на общината, които се интересуват от общинските финанси.
Резултатите от Гражданския одит за активна прозрачност и рейтингът са обективни измерители на това доколко прозрачна е работата на всяка една община – не на думи, а на практика. За гражданите е ценно да видят каква информация липсва на официалните общински сайтове и да търсят правата си за достъп до информация по обществено значими теми.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси, заради това, че е подписал договор за продажбата на общински имот с фирмата на майка си.

Ива Лазарова, ИРПС: Нужно е будно гражданско общество

Ива Лазарова е изпълнителен директор на Института за развитие на публичната среда, чиито усилия са насочени към разработване и прилагане на механизми за отчетност на публичните институции. Ива е от тези, които почти не спят по време на избори и които влагат сърцето си, енергията и интелекта си в името на едно по-здраво, подредено и осъзнато общество.

Рая Назарян бе избрана за председател на НС с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“

Кандидатурата на Рая Назарян(ГЕРБ-СДС) бе представена от народния представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова и приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!