BG | EN

Само кметовете на Велико Търново, Севлиево и Летница не дойдоха на срещата срещу завода за боклук край с. Върбовка

Работна среща между граждани и администрация
Снимка: сдружение „Ти решаваш“

Кметовете на общините Велико Търново, Севлиево и Летница единствени не дойдоха, нито изпратиха свои представители на работната среща, инициирана от неправителствената организация „Ти решаваш“ срещу изграждането в павликенското село Върбовка на завод за каменна вата с енергоизточник, който ще се захранва от изгарянето на над 400 хиляди тона отпадъци годишно.

На срещата бяха поканени четирима областни управители – на Велико Търново, Плевен, Ловеч и Габрово и шестима кметове – на Павликени, Сухиндол, Севлиево, Велико Търново, Летница и Левски.

Представителите на държавата се обявиха против

инвестицията на „Петрургия“, собственост на Румен Гайтански-Вълка. Категорични в своето несъгласие да се горят тонове боклук в региона бяха лично областните управители на Велико Търново Георги Гугучков и на Ловеч Светослав Славчев. Областният управител на Плевен не присъства, но изпрати писмено становище, с което се обявява срещу завода за боклук край павликенското село.

Областна администрация на Габрово бе представена на срещата от зам.-областния управител Андрей Николов, който на място заяви, че администрацията още няма категорично становище. Ден по-късно областният управител на Габрово Кристина Сидорова е изпратила писмо до сдружение „Ти решаваш“, с което заявява подкрепа за „справедливите искания на гражданите против инвестиционно предложение за изграждане на логистична складова база за каменни фракции, производствен цех за каменна вата и инсталация за изгаряне на отпадъци (RDF), което би оказало негативно въздействие върху околната среда“. За позицията на габровската областна администрация бе съобщено в социалната мрежа фейсбук. „Грижата за здравето и безопасността на хората, природата и културно историческото ни наследство са мой основен приоритет.“, е написала още Сидорова до „Ти решаваш“, като уточнява, че областната администрация „не е административна страна, която да има правомощията да вземе пряко отношение по казуса, но оставам на разположение за съдействие в рамките на законовите си права“.

Административни ограничения са и вероятната причина участниците в срещата да се въздържат от подписването на предложената им от организаторите декларация за съвместни действия. Отказът може и да не е окончателен, тъй като представителите на институции обявиха, че първо ще се съветват с юридическите си екипи.

Отрицателно е становището за бъдещата инвестиция и на общините Сухиндол и Левски,

които в срещата бяха представени от еколозите на двете общини. Любопитно бе каква позиция ще заеме кметът на Павликени Емануил Манолов, който, според пост във фейсбук от сдружение „Ти решаваш“ не е казал категорично мнение за или против завода.

Според него до 2018-19 година общинската администрация е била подведена от инвеститора, защото никъде в инвестиционното намерение не се е споменавало за горене на боклуци, а само за добив на инертен материал – базалт. Едва през 2020 г. това намерение е било представено на общинските власти. Относно положителното становище на общината в Експертния съвет към РИОСВ от януари 2022 г. кметът е посочил, че то се дължи на неопитност и подценяване на ситуацията. Според Манолов много хора в общината искат завода, но не изразяват публично позицията си.

Позицията на отсъстващите кметове няма как да е ясна, но обстоятелството, че не отидоха на срещата и не изпратиха свои служители на място, красноречиво говори, че общинските администрации в Севлиево, Велико Търново и Летница няма да застанат в подкрепа на своите граждани, които с подписка обявиха, че не искат да се гори боклук в региона.

Това не е първият път, в който кметът на севлиевска община Иван Иванов пренебрегва гражданските притеснения от пускането в експлоатация на завод за изгаряне на боклук в близост до севлиевска община и избира да прехвърли другиму отговорностите. През април м.г. той написа: „Що се отнася до потенциалните рискове от реализиране на инвестиционното намерение за с. Върбовка, компетентен орган е Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) Велико Търново“. Това бе в отговор на питане от членове на Инициативен комитет за събиране на подписи срещу изграждането на логистична и складова база за добив на каменни фракции, завод за каменна вата и електроцентрала към него на 25 км. от Севлиево.

Петимата попитаха дали от „Патрургия“ е проявен интерес към съхранение на отпадъци (RDF модифицирани горива, получени от отпадъци) на Регионалното депо в Севлиево, има ли запитвания за изграждане на площадка за временно съхранение на същия тип горива, или за депониране на сгурия, шлака и дънна пепел от котли, отпадъци от пречистване на газове и утайки, съдържащи опасни вещества от биологично и други видове пречистване на отпадъчни води.

В своето питане членовете на Инициативния комитет намеква за опасностите, които бъдещата инвестиция би представлявала за здравето на населението и опазването на природата и директно питат какви мерки или действия ще предприеме кметът на Севлиево, ако действително се стигне до риск за здравето на хората и бъдещето на земеделието и животновъдството в региона. Това обаче кметът на Севлиево или не е прочел, или (по-вероятно) удобно е премълчал, защото в отговора му не се коментира опасността за населението и земеделието. Това вероятно е знак, че Община Севлиево няма да застане зад гражданите в тяхното нежелание да се реализира инвестиционното намерение на „Петрургия“. А последното означава, че пет хиляди подписа на граждани за местната власт в Севлиево нямат никакво значение.

Кое наложи свикването на срещата?

Заради продължилото една година бездействие на българските институции по инвестиционното предложение на Румен Гайтански-Вълка за изграждане на завод за горене на боклук край павликенското с. Върбовка, от неправителствената организация „Ти решаваш“ решиха да поемат сами инициативата като насрочиха работна среща с институциите в региона.

Чакахме достатъчно, за да бъдем чути, но до момента вместо конкретни действия, виждаме единствено бездействие и прехвърляне на отговорност между институциите, написаха от сдружение „Ти решаваш“ до медиите. „Правим това, защото целим отговорни, устойчиви и съвместни действия на администрация и граждани за спиране на инвестиция в полза на един човек, която ще предизвика екологична катастрофа и ще застраши живота на хиляди хора в цяла Северна България“, се казва в разпространеното от неправителствената организация.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

За 20 години, откакто има Закон за достъп до обществена информация, в РИОСВ В. Търново са получени 460 заявления

Информация търсят физически лица, фирми, общини и други институции. Исканите данни най-често са свързани с мониторинга на околната среда

Осем са кандидатите за кмет на Габрово, въпросът е ще има ли балотаж

Интрига в Габрово този път може и да има. Кметът на града три поредни мандата Таня Христова отново е номинацията на ГЕРБ за кмет. Кандидатират се и трима бивши областни управители. А някои от другите кандидати са истинска изненада.

Трета лента ама друг път – година и половина се чака решение за обезопасяване на пътен участък

Проблемът със зачестилите катастрофи на пътя Габрово-Севлиево в участъка на разклона за с. Враниловци, е на масата от април 2022 г. Тогава започна поредица от срещи между ръководството на областната администрация, Община Габрово и Областно пътно управление, на които се обсъждаха варианти за подобряване на организацията на движение.

Още за новините

„Управляващата фамилия“ Ешрефоглу отстрани ГЕРБ от изборите за кмет на ключовата община Никола Козлево

След като националното ръководство на ГЕРБ в крайна сметка отказа да подкрепи за трети мандат отстранения за конфликт на интереси кмет Ешреф Реджеб, управляващата фамилия Ешрефоглу премина към НДПС, заедно с всички общински съветници и селски кметове, досегашни активисти от партията на Борисов.

Здравното министерство спря търг и иска проверка за продажбата на болничен имот във Велинград

Държавната белодробна болница „Света Петка Българска“ във Велинград е на път да се раздели с още един свой имот. Това съобщава местното онлайн издание „Темпо Велинград“. През 2019 г. лечебното заведение с управител д-р Цветан Дафов продаде земеделски земи (нива и ливади) с аргумента, че от тях трупа само загуби. На 18 септември 2023 г. обаче болницата продаде и бившата „вила на управителя“.

Ново повишение на заплатите на кметовете на общини ще влезе в сила със задна дата

Кметовете на общини ще получат като бонус в края на мандата си ново увеличение на заплатите. Размерът на индивидуалните им основни месечни възнаграждения се увеличава само два месеца, след като те вече бяха повишени през ноември 2022 година.