Само „Изправи се! Мутри вън!“ е с нова листа в Габрово

Партиите и коалициите, които се регистрираха в Районната избирателна комисия в Габрово за парламентарните избори на 11 юли т.г. ще разчитат на същите кандидати, с които излязоха на избори на 4 април. Това стана ясно снощи, след като изтече срокът за регистрация на кандидатските листи в Районната избирателна комисия.

Единствената нова листа е на „Изправи се! Мутри вън!“. Водач в нея е Георги Табаков, за който се знае, че е завършил френска гимназия и е магистър по международни икономически отношения в Института по международни отношения в Москва. Между 1998 г. и 2001 г. заема последователно длъжностите заместник-министър на търговията и туризма и председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции, а от средата на 2001 г. е председател на УС на Български икономически форум. Предишният водач на листата Пепа Сомлева този път изобщо не е в нея. 

Много е вероятно промяната в листата на „Изправи се! Мутри вън! да донесе повече от спечелените през април 2885 гласа (5.84% подкрепа).  В Габрово предишният водач Пепа Сомлева е позната с политическото си непостоянство. Била e заместник-председател на партията на Велизар Енчев „Българската пролет“, представлявала е партия „Възраждане“ в местния Общински съвет, в чийто сегашен мандат е избрана с листата на регионалната политическа формация „Будно Габрово“, а на местните избори през 2019 г. беше кандидат за кмет от коалиция „Ние, гражданите“.

Резултатите от парламентарните избори на 4 април в област Габрово тук

Без изненада водач на листата на ГЕРБ-СДС е Томислав Дончев,

втора след него е бившият областен управител Невена Минева. Минева успя да влезе в Народното събрание благодарение на Павлин Ганчев от Севлиево, който от седми в листата на ГЕРБ-СДС стана втори с 1340 лични гласа, но в последствие се отказа да става депутат. Официално обяви, че не е готов за подобна стъпка, неофициално се коментира, че е бил принуден да се оттегли в полза на Невена Минева.

Листата на „Има такъв народ“ ще води Деляна Пешева,

която на 4 април взе мандат от Габрово за партията на Слави Трифонов, след като Любомир Каримански, който бе в две листи, избра да представлява избирателите от Варна.

За Деляна Пешева се знае, че е на 44 г., има дългогодишна кариера в банковата сфера, където е заемала различни ръководни постове.

Втора в листата е Катерина Стоичкова, която на предишните избори беше трета в Габрово и на десето място в листата в Бургас.

През април „Има такъв народ“ получи 9875 гласа или 19.82% от гласувалите и така стана втора политическа сила и в габровски регион.  

БСП, която на 4 април взе един от четирите мандата в областта,

отново издига за водач Крум Дончев, втори след него е областният председател на партията Валери Митов. На предишния вот втора бе Кристина Сидорова, която за тези избори си направи отвод от номинации, а по-късно бе назначена за заместник-областен управител на Габрово. Не е изключено оттеглянето на Сидорова да повлияе негативно върху резултата за БСП на 11 юли. За нея през април над 1200 избиратели гласуваха преференциално, а партията получи наполовина по-малко гласове (7758) спрямо предишните избори през 2017 г.

При „Демократична България“ също няма промяна.

Водач на тяхната листа е Ивелин Стоянов, който е родом от Трявна, общински съветник в Габрово. Той работи в Техническия университет в града и има собствен бизнес. На 4 април „Демократична България“ получи в габровски избирателен район по-малко гласове от „Изправи се! Мутри вън!“ и 5.40 на сто от вота на отишлите до секциите.

И ДПС не поднася изненади.

Както на 4 април, за 11 юли от партията издигат за водач на листата си председателя на габровската структура Мелекбер Велева. 4 април за ДПС гласуваха 1818 избиратели, което процентно е 3.68% от вота.

Областният координатор на партията на Марешки „Воля“ Мария Митева е водач на листата на коалицията „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“. С получените през април 3.4% от гласовете те не са претенденти за мандат.

Мариян Костадинов – областен управител на Габрово по времето на първия кабинет на Борисов, е водач на листата на „Републиканци за България“ и за юлския вот.

Област Габрово изпраща в парламента четирима народни представители.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам