BG | EN

Само за половин година ВиК – Шумен е натрупало 6 млн. лв. нови задължения

Кадър от днешното заседание на Асоциацията по ВиК
Снимка: Дияна Желязкова

Само за половин година – от октомври 2022 г. до март 2023 г., шуменското ВиК е натрупало нови задължения в размер на 6 млн. лв. и общият дълг на водното дружество е скочил на 12,5 млн. лв.

Неплатените задължения са основно за електроенергия. Това съобщи управителят на ВиК – Шумен Иван Пушкаров на заседание на областната Асоциация по ВиК, където общините от региона за трети път отхвърлиха бизнес плана на водното дружество.   

Освен за драстичното увеличаване на задълженията на ВиК, днес стана ясен и друг нелицеприятен факт: оказва се, че водният оператор вече девет месеца не си плаща сметките за ток, въпреки че е получил компенсации от държавата. В същото време ВиК – Шумен предвижда в бизнес плана си драстично поскъпване на водата именно с оправданието, че не може да си покрива разходите за ток.

Къде са парите

Какъв е бил размерът на държавната компенсация и за какво са били похарчени парите, засега никой не казва. От гражданите и от бизнеса обаче се очаква за пореден път да платят от джоба си натрупаните дългове на ВиК, за да спасят дружеството от фалит. Нещо повече – гражданите, бизнесът и общините са обвинявани от оператора, че едва ли не го саботират, защото отказват да плащат по-висока цена на водата.    

За „изчезналата“ държавна компенсация за ВиК – Шумен се разбра след много разправии на днешното заседание, след като общините за пореден път отказаха да приемат бизнес плана на водното дружество.

Управителят на ВиК Иван Пушкаров вече три месеца е на директорския стол, но и до днес не е  отговорил какво е финансовото състояние на дружеството и за какво са харчени парите му. След многобройни въпроси от кметове и журналисти, все пак Пушкаров съобщи, че дълговете на ВиК са нараснали тревожно при управлението на неговия предшественик. „Към юли 2022 г., когато предишният управител на ВиК /Емил Томов/ е встъпил в длъжност, задълженията на дружеството са били 6,5 млн. лв.  При моето встъпване на 15 март т. г. задълженията вече бяха 12,5 млн. лв“, каза шефът на ВиК.

Той призна, че на практика от октомври миналата година досега не са разплащани сметки за ток. Все пак след неговото встъпване в длъжност, беше подписано споразумение за разсрочено плащане с енергийния доставчик, и макар и със закъснение, ВиК започна да го изпълнява. 

Шефът на водното дружество обаче пропусна да даде другата важна информация – колко са приходите на ВиК за същия период и къде са отишли парите, след като не се плаща нищо на доставците. Въпреки многократно зададения въпрос, Пушкаров така и не даде разяснения.  

„Всички кметове поискахме държавата да помогне на ВиК, но освен задължения, това дружество има и приходи. А никой не ни казва какви са приходите му и къде са парите“, възмутиха се присъстващите кметове

 „Обяснете на общините защо водата трябва да стане 5 лв., кажете как я формирате тази цена, докажете, че тази цена е реална и че след три години няма да поискате водата да стане 10 лв.“, призова областният управител на Шумен Христо Христов и категорично отхвърли опитите на ВиК-оператора да обвини общините за финансовия си колапс.

Областният посочи очевидния факт: че гражданите на Шумен нямат никаква вина за състоянието на ВиК. „Защо тогава шуменци ще плащат цената на водата, защо ще ви избиват дефицита, защо шуменци трябва да ви платят дефицита?“, обърна се областният към шефа на ВиК. И настоятелно го призова да не спекулира, че някой саботирал ВиК-оператора

Кметът на Шумен Любомир Христов пък прогнозира, че и при следващото гласуване в общинския съвет резултатът ще е същият – съветниците няма да одобрят бизнес плана на ВиК. „Трябва да дойдете и да аргументирате защо да се приеме вашия бизнес план, обяснете за какво става въпрос“, призова той шефа на ВиК.

Шефът на ВиК обеща следващата седмица да даде пресконференция, на която да даде исканата информация

Общините гласуват против бизнес-плана за трети път

Днес 5 общини, присъствали на Общото събрание на Асоциацията по ВиК в Шуменска област, отхвърлиха за пореден път бизнес плана на ВиК за 2023-2026 г., в който се предвижда драстично поскъпване на водата.

„Против” гласуваха Шумен, Нови пазар, Каолиново и Никола Козлево, а община Велики Преслав гласува „въздържал се”. Единственият глас „за” беше на областния управител като представител на държавата.

Така с 40% „за” и 53% „против” няма взето решение за бизнес плана на ВиК – Шумен. Не беше приета и инвестиционната програма на водното дружество за 2023 г. Областният управител насрочи ново Общо събрание на Асоцияцията по ВиК за 5 юли.

КЕВР готви друг вариант за приемане на бизнес плана  Междувременно в хода на заседанието стана ясно, че КЕВР готви друг вариант за приемане на бизнес плана на ВиК – Шумен. В писмо до Асоциацията по ВиК, подписано от председателя на КЕВР Иван Иванов се казва, че ако не е достигнато мнозинство за приемане на решението на днешното трето поредно заседание, би следвало процедурата по разглеждане на бизнес плана по Закона за водата да се смята за приключила и бизнес планът да се одобри по реда на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините