BG | EN

„Само един декор“ – Новооткритата зала „Арена Бургас“ е негодна за домакинства на спортни състезания (допълнена)

Арена Бургас
Снимка: Фейсбук

Новата зала „Арена Бургас“ не може да се използва за състезания в повечето спортове. Това се казва в отговор на Министерството на младежта и спорта до народния представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Антоанета Цонева.

Министерството е възложило одит, който да установи какво спортно оборудване е доставено и дали то е годно за провеждане на тренировки и състезания. Резултатите от него показали, че към момента залата в Бургас може безпроблемно да приема единствено състезания по спортна гимнастика.

„Залата в Бургас се оказва един декор. Освен че беше построена след години на забавяне и непрекъснато увеличаващи се милиони левове, сега излиза наяве, че оборудването за основната дейност – спортни прояви, е или неподходящо, или дори неясно в какво състояние, защото стои запечатано в сандъци и кашони“, казва Антоанета Цонева.

Милионната инвестиция в „Арена Бургас“ започна с първа копка на 14 декември 2014 г., когато планираната стойност на залата беше 38,4 млн. лв. със срок за изпълнение до края на 2018 г. След неколкократни отлагания на завършването и отпускане на нови и нови суми през бюджета на спортното министерство от правителствата на ГЕРБ, размерът на достигна 63,8 млн. лв.

Многофункционалната спортна зала, построена изцяло със средства от държавния бюджет, дочака своето откриване с близо 5-годишно закъснение и почти двойно по-висока цена. Тя беше празнично въведена в експлоатация на 18 май 2023 г. с мач на баскетболния „Черноморец“, като тогава се използваха баскетболните кошове от зала „Бойчо Брънзов“, а според официалната версия причината беше за късмет.

Община Бургас се похвали с откриването на залата в социалните мрежи
Община Бургас се похвали с откриването на залата и в социалните мрежи. На откриването един до друг се наредиха президентът Румен Радев (всредата), кметът на Бургас Димитър Николов (вдясно) и служебният спорен министър Весела Лечева (вляво).

Одитът от спортното министерство, обаче, показва, че залата не може да приема състезания нито по баскетбол, нито по волейбол, нито по лека атлетика. Нещо повече – пистата за лека атлетика я няма. Изготвените при поръчката технически спецификации са непълни или неточни, поради което част от доставеното оборудване не може да се използва за международни състезания.

„Констатирани са пропуски в сключения договор относно неговия обхват и критерии за избор на спортно оборудване. Пропуските оказват негативно влияние върху резултатите от изпълнението на договора за доставка на спортно оборудване“, се казва още в одита на спортното ведомство.

Договорът за доставка на оборудване е изпълнен по документи, а оборудването е прието без забележки. Одитният екип обаче е установил, че процедурата по приемането на оборудването е изпълнена формално. Няма разопаковане, преглед и първи монтаж и така не е спазено условието за окончателно плащане. Въпреки това, според доклада, към 15 юни 2023 г. цялата договорена сума е изплатена на изпълнителя.

Експертите на ММС са дали становище, че за лека атлетика, волейбол и баскетбол е необходимо допълнително оборудване.

Залата беше построена, за да се провеждат атлетически състезания на закрито, и България дори е кандидат за европейско първенство в зала през 2029 г.

В одита се посочва конкретно, че за волейбол настилката не позволява провеждане на мачове на европейско и световно ниво, а самата зала не позволява изобщо никакви волейболни срещи, защото бетонът не е разпробит, не са монтирани ботушите на волейболните колове.

За лека атлетика настилката липсва, което означава, че няма писта нито за тренировки, нито за състезания. Оборудването за електронно измерване на резултатите, което само по себе си струваше смущаващо много, е предадено на Българската федерация по лека атлетика за стопанисване.

За баскетбол кошовете също не отговарят на изискванията.

В одита се казва още, че подът на залата е неравен, поради което монтирането на оборудване може да доведе до неговото дефектиране. Затова е необходимо да се предприемат действия за изравняването му.

„Преди това е необходимо строителят да отстрани констатираните недостатъци и да осигури нужната равнинност на пода. Отклоненията в основата биха довели до отклонения във вертикалите и хоризонталите на монтажа, съответно до неспазване на изискванията на производителя на оборудването, както и до неудовлетворяване на нуждите на спорта“, се казва в коментар на изпълнителния директор на стопанисващото държавно дружество „Академика 2011“ Петър Петров по констатациите на доклада.

„Академика“: Залата в Бургас има налично оборудване за провеждане на редица състезания

В късния следобед в отгово на въпроси, зададени от кмета на Бургас Димитър Николов, от държавното дружество „Академика“, управляващо залата са отговорили, че „залата в Бургас има налично оборудване за провеждане на редица състезания“. Всяка част от оборудването е със сертификат от фирмата производител и тези сертификати за международни състезания са приложени в писмото.

Важен факт е, че почти всяка година международните федерации заявяват нови изисквания към оборудването за провеждане на състезания и при необходимост от нови, изисквани от тях елементи, а дружеството има готовност да ги набави в най-кратки срокове.

В момента се извършва шлайфане на части от пода в основната зала, за да се пристъпи към по-бързо монтиране на оборудването, което се съхранява в кашони в зала със СОТ.

От Федерацията по волейбол са заявили пред „Академика“, че доставеното оборудване съответства като количeство. След приключване на шлайфането ще се монтират ботушите за волейболните колове и дървената модулна настилка. Предстои закупуване на 2 мрежи за волейбол.

От дружеството заявяват, че модулната система за лека атлетика също ще бъде сглобена от сертифицирана фирма, а федерацията по лека атлетика ще може да кандидатства за редица състезания.

От федерацията по спортна гимнастика също са изпратили официално становище, че всичко налично отговаря на изискванията.

От федерацията по баскетбол са имали „визуални“ забележки по кошовете, но наличните такива са сертифицирани за международни състезания.

Цялото оборудване ще бъде монтирано и финално одобрено от федерациите, казва в отговора си до кмета на Бургас изпълнителният директор на „Академика“ Петър Петров.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините