BG | EN

Историята на...

Саймън Адлер и неговата работилница за подкасти

Никога не е било толкова лесно да разкажеш нечия история и тя да има толкова голям отзвук колкото днес

Саймън Адлер
Снимка: Борислав Данчов

През 2014 г. Тексаският милионер Кори Ноултън плаща 350 000 долара, за да убие застрашен вид носорог, от който са останали само 5 000 екземпляра. Историята бързо се разпространява и отзвукът не закъснява: освен нападките в интернет пространството, Ноултън получава заплахи за живота си и започва да живее под прикритие.

Историята на Ноултън събужда повече въпроси отколкото отговори у Саймън Адлер и той знае, че иска да я разкаже на слушателите на Radiolab, една от най-популярните радио програми в САЩ, където е продуцент. След няколкомесечни неуспешни опити, най-накрая установява контакт с ловеца и историята, която излиза наяве, е много различна от преобладаващото схващане, че Ноултън е чудовище, което мисли само за собственото си развлечение. Тексаският ловец всъщност допринася за опазването на носорозите.  

Поуките от тази история

са няколко. „Никога не е било толкова лесно да разкажеш нечия история и тя да има толкова голям отзвук“, казва Адлер. Затова отговорният журналист трябва да оставя пристрастията си настрана, когато работи, и да подхожда с искрено любопитство. „Трябва да допуснем вероятността, че всичко, което знаем по дадена тема, е грешно. Трябва да запалим искрата на това любопитство и в другите“, допълва Адлер.

Защото истинската история вероятно е много по-интересна от привидната или тази, която съвпада с убежденията на една или друга група.

Как да са критични

към пристрастията си и да създават истории, „които не прибавят към шума в интернет“, Адлер показа на 20 гимназисти на обучителен лагер по журналистика от 30 юни до 7 юли в Благоевград. Неговата работилница за подкасти беше част от първото издание на лагера, организиран от българо-американската образователна комисия „Фулбрайт“ съвместно с Асоциацията на европейските журналисти – България, посолството на САЩ и Фондация „Америка за България“. Участниците са авторите на най-добрите журналистически материали, публикувани от ученическата медия sCOOL Media до юни 2019 г. и идват от всички краища на страната.

Лагерът даде възможност на учениците да се срещнат и с други водещи чуждестранни и български журналисти. Репортерът и водещ Иван Георгиев и операторът Борис Пинтев от bTV дадоха примери от своя опит, като Пинтев проведе практическо обучение по операторство. Георгиев сподели как преди години е бил изправен пред

избора дали да остане в Америка,

където е можел да има добра кариера, или да се завърне в България и да се занимава с журналистика. Избрал е второто и въпреки нарастващото недоверие в медиите в България, е убеден, че изборът му е правилният. „Ако медиите нямаха значение, ако не въздействаха на обществото, защо някой ще си прави труда да купува, сплашва и цензурира медиите в страната?“ попита риторично той.  

Снимка: Борислав Данчов

Марко Зорич, редактор на новините на Би Би Си за YouTube, и Фани Бъчварова, съосновател на Motif Media, говориха за възможностите, които социалните медии и дигитални платформи като YouTube предлагат на журналистите днес.

С учениците разговаря и Робин Бринкуърт от британската платформа Student View, чиято мисия се доближава до целите, които си поставя sCOOL Media –

да бъде национална медия,

която обединява ученици журналисти от цялата страна.

Снимка: Борислав Данчов

Къде и как да търсят истории, разказа на участниците писателят и журналист Димитър Кенаров, а фотожурналистът Джоди Хилтън говори за това как се разказват истории визуално. Мария Черешева, кореспондент за България на Балканската мрежа за разследваща журналистика BIRN, и Боряна Джамбазова, журналист на свободна практика, която пише за „Ню Йорк Таймс“ и The Economist, влязоха в детайли за различните видове журналистически материали и техники за интервюиране. 

Практически съвети

учениците получиха и от посланика на САЩ у нас Ерик Рубин, който започва кариерата си в редакцията на вестник „Ню Йорк Таймс“ и който даде начало на лагера заедно с и.д. президент на Американския университет в България Дейвид Евънс и изпълнителния директор на „Фулбрайт“ Анджела Родел.

Снимка: Борислав Данчов

Освен че имаха възможност да участват в различни работилници, гимназистите работиха по собствени проекти, които представиха на заключителната сесия в събота. Заради доброто изпълнение и оригиналния подход, видео историята на Александра Иванова и Катерина Василева за забравен благоевградски революционер беше отличена с първа награда, предоставена от Майкрософт България. Специална награда получи и екипът на Никол Игнатова, Ралица Сидерова и София Сахибудин, които направиха единствения радио подкаст в програмата. 

Този текст е част от редакционното съдържание на бюлетина на Фондация „Америка зъ България“ за месец юли.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Историята на...

Още от „Историята на...“