Руски агенти са свързани с отравянето на Гебрев и 4 взрива в оръжейни складове, смята прокуратурата

Снимка: Прокуратура на Република България

Шестима руски граждани са пребивавали в България около датите на взривовете в оръжейни заводи, свързани с ЕМКО, които станаха през последните, както и около датите, когато бе направен опит за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев с вещество от вида „новичок“. Това съобщи на пресконференция днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Според казаното от нея в 4 от случаите на взривове през последните 10 години в складове и заводи за производство на взривни вещества, оръжия и боеприпаси в България имало сходства.

Става дума за случаи, при които

разследващите са установили сходство

в начина на извършването им – с пожар, по време на който хората в обекта са евакуирани и няма жертви и пострадали, а по време на гасенето им се извършва дистанционна детонация на взривните вещества в складовете и заводите.

След брифинга

от ЕМКО разпространиха опровержения

като обвиниха прокуратурата в лъжа. „Взривените боеприпаси бяха транспортирани от Чешката република след 2010 г., пише в днешното съобщение на дружеството, собственост на Гебрев. През ноември 2013 г. прокуратурата е прекратила разследването за причините за взривовете. Не отговаря на истината днешното твърдение на прокуратурата, че взривът е предшестван от пожар. Откровена лъжа обаче, е заявлението, че боеприпасите са били предназначени за където и да било за износ, в т.ч. за Грузия. Тази лъжа лесно се установява с налични документи.“

В друго съобщение от вторник от ЕМКО се казва: „В частност, липсват отговори на въпросите около взривовете във ВМЗ „Сопот“ на 21 март и 15 април 2015 г., които по онова време бяха квалифицирани от официалните български органи като „саботаж“. Тези взривове също нямат нищо общо с ЕМКО.“

Според казаното от Сийка Милева

целта на руските граждани

е била да пресекат доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна. На брифинга присъстваха административният ръководител на спецпрокуратурата Валентина Маджарова и главният прокурор Иван Гешев. След него на журналистите не бе дадена възможност за въпроси.

„В разследваните случаи има предхождащ пожар, като работната версия е, че целта на предизвикването на пожара е намиращите се наблизо хора – да се оттеглят. Предполага се, че времевият период, необходим за потушаване на пожарите, е използван за дистанционно задействане на зарядите“, каза Милева. Тя обясни, че при нито един от инцидентите не е открита техническа неизправност или друга причина за възникване на пожарите.

„И при четирите взрива,

унищожената продукция е била предназначена за Грузия и Украйна.

Всеки един от взривовете е бил обект на разследване от съответните прокуратури в България. С оглед идентичността на организиране и изпълнение на взривовете, използваното взривно вещество и засегната продукция, досъдебните производства са обединени“, посочи Сийка Милева.


Според казаното от нея информация, получена по линия на международно сътрудничество, както и незабавната координация и действия на ДАНС, може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между взривовете на територията на България, опитите за отравяне на трима български граждани, както и извършени тежки престъпления на територията на чужди държави.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам