BG | EN

Руският олигарх Константин Малофеев е с 10-годишна забрана да влиза в България

Сотир Цацаров – Главен прокурор
Снимка: prb.bg

Руският олигарх Константин Малофеев има от днес издадена забрана да влиза в България за срок от 10 г. във връзка с разследването по шпионския скандал, съобщи днес в парламента главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БНР. 

Заповедта на ръководителя на ДАНС от днес на практика препотвърждава забраната на Малофеев за влизане във всички страни от ЕС. Тя му е наложена през юли 2014 г. във връзка с украйнската криза, припомня по темата „Дневник“.

Вчера 10-годишна забрана за влизане в България получи бившият ръководител на Руския институт за стратегически изследвания – генерал Леонид Решетников.

Входа на разследването за шпионаж в полза на Русия, след извършени претърсвания в София, Перник и Брезник, на 9 септември са били задържани общо 8 лица, заяви по-рано днес пред депутатите вътрешният министър Младен Маринов. Задържането им е било по Закона за МВР в рамките на 24 часа, като през това време те са били предадени на следователите към Специализираната прокуратура. В хода на разследването вчера е привлечен под наказателна отговорност председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев говори пред депутатите за връзката на обвиняемия с две руски организации, които публично са заявили, че водят хибридна война.

„Събрани са данни, че Малинов поддържа дългогодишен контакт с тези чужди граждани, многократно пътува до Руската федерация, където провежда среща с тях, получава задачи, в някои случаи и финансови средства. Това е свързано с реализирането на проект „България“, като следва да се придобиват активи за повече от половин милиард евро, което да се извърши безвъзмездно от Константин Малофеев. Тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация „Двуглав орел“, посочва Георгиев, цитиран от БНР.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините