България обяви за „персона нон грата“ руски дипломат, уличен в шпионаж

Посолството на Руската федерация в България
Снимка: bulgaria.mid.ru

Заподозреният в шпионаж служител на руското посолство в София все още не е напуснал страната, стана ясно днес. Вчера Министерството на външните работи съобщи, че по тяхна информация въпросният дипломат вече не се намира на територията на страната ни.

Руското посолство е уведомило в понеделник вечерта българското министерство на външните работи, че разследваният от спецпрокуратурата руски дипломат, все още е в България.

Заради това руският посланик Анатолий Макаров е бил поканен днес на среща в 10 часа в МВнР и му е връчена нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

В петък, 25 октомври, в МВнР е проведена среща с посланика на Руската федерация относно руски дипломат, акредитиран в България, за действията на когото министерството е било сезирано от прокуратурата и ДАНС. Тогава от българска страна е било отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа, допълват от външнополитическото ни ведомство. В понеделник от там съобщиха, че по тяхна информация дипломатът вече е напуснал страната ни.

Прокуратурата съобщи, че дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в посолството на Руската федерация в София, е бил разследван в продължение на година – от септември 2018 г., по подозрение, че събирал чувствителна информация в полза на чужда държава.

Заради дипломатическия му имунитет наказателното производство е спряно и до повдигане на обвинение не се е стигнало.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам