Руските хибридни атаки и фалшиви новини са риск за националната сигурност, гласи правителствен доклад

Снимка: Chickenonline от Pixabay

Използването на социалния инженеринг и сравнително ниското ниво на информираност както на бизнеса, така и на гражданите допълнително повишава нивото на виктимизация, пише в доклада.

Активното използване от страна на Русия на хибридни операции и заплахи за употреба на военна сила при защитата на интересите й е една от значителните заплахи за националната и съюзната сигурност. Това е становището на българското правителство, отразено в доклада за националната сигурност за 2018 г.Той беше приет днес от кабинета и предстои да бъде подложен на гласуване в парламента.

„Кибератаките и дезинформационните кампании, част от т.нар. хибридна война, продължиха да бъдат основно средство за формиране и разпространение на превратни представи и стереотипи с антиевропейска насоченост в редица държави членки и кандидати за членство в ЕС и за подкопаване на единството в ЕС и НАТО“ пише още в доклада.

Според текста му

Фалшивите новини

също са заплаха за националната сигурност на България.

Констатациите отразени в документа сочат, че се увеличават честотата, обхватът и разнообразието на кибепрестъпленията в България.

„Използването на социалния инженеринг и сравнително ниското ниво на информираност както на бизнеса, така и на гражданите допълнително повишава нивото на виктимизация, пише в доклада. Същевременно добре развитата информационна и комуникационна инфраструктура на Република България я прави привлекателна за експлоатиране от мултинационални организирани киберпрестъпни групи“.

В друга част от текста на доклада е записано, че „шзползването на фалшиви новини и факти цели упражняване на определен контрол и натиск върху обществото и неговите нагласи. Основни проводници и канали за фалшивите новини са социалните мрежи като „Фейсбук“ и „Туитър“ и интернет комуникациите“.

Кризата в Украйна

също застрашава региона, констатира докладът.

„Кризата в Азовско море от края на ноември 2018 г. показа критично висок потенциал за ескалиране, който пряко застраши регионалната архитектура за сигурност и формира нови опасности за колективната сигурност и отбрана“, пише още в текста.

Предизвикателствата пред сигурността в Черноморския регион през миналата година са били свързани основно с изострянето на конфронтацията в Източна Украйна и липсата на напредък в уреждането на „замразения“ конфликт в Приднестровието. Средата на сигурност се е формирала от опитите на Руската федерация да се утвърди като военен и политически фактор в регионален и глобален мащаб.

Избирателното прилагане от Руската федерация на фундаментални международни договори в областта на контрола на въоръженията, в т.ч. развитието и разполагането на ракетна система в нарушение на Договора за премахване на ракетите с малък и среден обсег на действие, е увеличило рисковете за евроатлантическата сигурност, е записано в доклада. Сред констатациите в него е и тази, че нападението срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря във Великобритания е създало прецедент за употребата на отровни вещества, разработвани като химическо оръжие, на територията на Европа след Втората световна война.

Продължилото интензивното засилване и модернизация на военните способности на Руската федерация на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, включително и на прилежащите акватории, е задълбочило геостратегическия и военния дисбаланс в Черноморския регион, гласят констатациите от анализа, послужил за база на доклада. Отбелязва се, че инцидентът в района на Азовско море през ноември 2018 г. и пленяването на украински плавателни съдове и екипаж в Керченския проток от бойни кораби на Руската федерация е „сериозно нарушение на международното право и на свободата на корабоплаване“.

Риск за националната сигурност е и

намаляването на растежа

на световната икономика, според текста на доклада, който предстои да бъде приет от парламента.

„Световната икономика премина през своеобразен връх и започна процес на бавно, но устойчиво намаляване на растежа в съчетание с нарастването на глобалния дълг, пише в текста. Задълбочи се социалното разделение и неравенството“.

Според доклада опитите за

придобиване на оръжия за масово унищожение

също са фактор за нарастването на несигурността.

Според авторите на текста рискът се е увеличил и се е увеличил заради опитите на отделни държави да развиват собствен ядрен и ракетен потенциал за военни цели, включително чрез нелегален трафик на изделия и технологии с двойна употреба. Засилил се е и интересът на терористични и екстремистки организации за придобиване на ОМУ, както и стремежът на организирани криминални групировки да си осигурят достъп до тях с цел реализиране на собствени икономически интереси.

Терористичните заплахи

Запазиха високо ниво и заплахите от терористични атаки, е записано в частта от доклада, посветена на тероризма. В него се отбелязва, че оперативните възможности на отделните групировки и джихадистки коалиции се променяли динамично, но всички те запазили способност за бърза адаптация към обкръжаващата ги среда.

„Въпреки че бойните действия срещу т.нар. „Ислямска държава“ (ИД) доведоха до ликвидиране на бойния й потенциал в Сирия и Ирак, те не са неутрализирали рисковете за сигурността на страните от евроатлантическото пространство“, пише в доклада.

Целият текст можете да прочетете в прикачения файл.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам