BG | EN

Руските хибридни атаки и фалшиви новини са риск за националната сигурност, гласи правителствен доклад

Снимка: Chickenonline от Pixabay

Използването на социалния инженеринг и сравнително ниското ниво на информираност както на бизнеса, така и на гражданите допълнително повишава нивото на виктимизация, пише в доклада.

Активното използване от страна на Русия на хибридни операции и заплахи за употреба на военна сила при защитата на интересите й е една от значителните заплахи за националната и съюзната сигурност. Това е становището на българското правителство, отразено в доклада за националната сигурност за 2018 г.Той беше приет днес от кабинета и предстои да бъде подложен на гласуване в парламента.

„Кибератаките и дезинформационните кампании, част от т.нар. хибридна война, продължиха да бъдат основно средство за формиране и разпространение на превратни представи и стереотипи с антиевропейска насоченост в редица държави членки и кандидати за членство в ЕС и за подкопаване на единството в ЕС и НАТО“ пише още в доклада.

Според текста му

Фалшивите новини

също са заплаха за националната сигурност на България.

Констатациите отразени в документа сочат, че се увеличават честотата, обхватът и разнообразието на кибепрестъпленията в България.

„Използването на социалния инженеринг и сравнително ниското ниво на информираност както на бизнеса, така и на гражданите допълнително повишава нивото на виктимизация, пише в доклада. Същевременно добре развитата информационна и комуникационна инфраструктура на Република България я прави привлекателна за експлоатиране от мултинационални организирани киберпрестъпни групи“.

В друга част от текста на доклада е записано, че „шзползването на фалшиви новини и факти цели упражняване на определен контрол и натиск върху обществото и неговите нагласи. Основни проводници и канали за фалшивите новини са социалните мрежи като „Фейсбук“ и „Туитър“ и интернет комуникациите“.

Кризата в Украйна

също застрашава региона, констатира докладът.

„Кризата в Азовско море от края на ноември 2018 г. показа критично висок потенциал за ескалиране, който пряко застраши регионалната архитектура за сигурност и формира нови опасности за колективната сигурност и отбрана“, пише още в текста.

Предизвикателствата пред сигурността в Черноморския регион през миналата година са били свързани основно с изострянето на конфронтацията в Източна Украйна и липсата на напредък в уреждането на „замразения“ конфликт в Приднестровието. Средата на сигурност се е формирала от опитите на Руската федерация да се утвърди като военен и политически фактор в регионален и глобален мащаб.

Избирателното прилагане от Руската федерация на фундаментални международни договори в областта на контрола на въоръженията, в т.ч. развитието и разполагането на ракетна система в нарушение на Договора за премахване на ракетите с малък и среден обсег на действие, е увеличило рисковете за евроатлантическата сигурност, е записано в доклада. Сред констатациите в него е и тази, че нападението срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря във Великобритания е създало прецедент за употребата на отровни вещества, разработвани като химическо оръжие, на територията на Европа след Втората световна война.

Продължилото интензивното засилване и модернизация на военните способности на Руската федерация на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, включително и на прилежащите акватории, е задълбочило геостратегическия и военния дисбаланс в Черноморския регион, гласят констатациите от анализа, послужил за база на доклада. Отбелязва се, че инцидентът в района на Азовско море през ноември 2018 г. и пленяването на украински плавателни съдове и екипаж в Керченския проток от бойни кораби на Руската федерация е „сериозно нарушение на международното право и на свободата на корабоплаване“.

Риск за националната сигурност е и

намаляването на растежа

на световната икономика, според текста на доклада, който предстои да бъде приет от парламента.

„Световната икономика премина през своеобразен връх и започна процес на бавно, но устойчиво намаляване на растежа в съчетание с нарастването на глобалния дълг, пише в текста. Задълбочи се социалното разделение и неравенството“.

Според доклада опитите за

придобиване на оръжия за масово унищожение

също са фактор за нарастването на несигурността.

Според авторите на текста рискът се е увеличил и се е увеличил заради опитите на отделни държави да развиват собствен ядрен и ракетен потенциал за военни цели, включително чрез нелегален трафик на изделия и технологии с двойна употреба. Засилил се е и интересът на терористични и екстремистки организации за придобиване на ОМУ, както и стремежът на организирани криминални групировки да си осигурят достъп до тях с цел реализиране на собствени икономически интереси.

Терористичните заплахи

Запазиха високо ниво и заплахите от терористични атаки, е записано в частта от доклада, посветена на тероризма. В него се отбелязва, че оперативните възможности на отделните групировки и джихадистки коалиции се променяли динамично, но всички те запазили способност за бърза адаптация към обкръжаващата ги среда.

„Въпреки че бойните действия срещу т.нар. „Ислямска държава“ (ИД) доведоха до ликвидиране на бойния й потенциал в Сирия и Ирак, те не са неутрализирали рисковете за сигурността на страните от евроатлантическото пространство“, пише в доклада.

Целият текст можете да прочетете в прикачения файл.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Никой не иска да ремонтира фекалната тръба във Варненското езеро

Нито една оферта не е била подадена в търга за ремонт на канализационната тръба пресичаща Варненското езеро, която трябва да бъде закопана на 3.5 м. под дъното му. Невъзможността за започване на ремонта блокира друг проект, по който вече са платени авансово 430 млн. лв.

Съдебният съвет откри втора процедура по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно откри втора процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. То бе поискано от четирима членове на съвета и бе провокирано...

Прокуратурата разследва престъпление по служба в Община Сунгурларе

Претърсване и изземване се извършват в момента в сградата на Община Сунгурларе по досъдебно производство, провеждащо се под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура - Бургас.

Още за новините

Изненадващ обрат – прокуратурата е възобновила делото за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Прокуратурата е възобновила разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов политик и бизнесмен от Делиормана Бейзат Яхя, бивш шеф на ловното стопанство „Паламара“.

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.