BG | EN

Русе ще купи 35 електрически автобуса и тролейбуса с европейско финансиране

Снимката е архивна

Местната администрация в Русе ще купи 35 нови екологични превозни средства за нуждите на обществения транспорт в града по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе“.

Днес кметът на Русе Пламен Стоилов е подписал в Министерството на околната среда и водите административния договор за безвъзмездна финансова помощ. Той е на стойност близо 47 млн.лв. и се изпълнява по оперативна програма „Околна среда“.

С това финансиране Русе ще закупи 20 електрически автобуса и 15 тролейбуса, съобщиха от местната общинска аминистрация. Новите транспортни средства ще бъдат нископодови и достъпни за хора с увреждания. По проекта ще бъдат монтирани 24 нови станции за зареждане в тролейбусното депо. Също така ще се ремонтира контактната мрежа на няколко локации в града и ще се замени с нов модел с дистанционно управление. Предвидено е и осигуряване на необходимата инфраструктура за експлоатация на новопридобитите превозни средства чрез система за автоматично позициониране на превозните средства, система за видеонаблюдение и система за информация на пътниците в реално време, посочват още от Общината.

Проектът цели опазване на околната среда чрез подобряване характеристиките на превозните средства, обслужващи общинския транспорт на територията на община Русе чрез замяна на остарелия и амортизиран подвижен състав (произведен 1982-1984 г.) с нови съвременни електрически транспортни средства. Това ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха, намаляване на шума и значителна икономия на енергия. В резултат ще се подобри надеждността, комфорта и времето за придвижване на пътниците.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините