Румен Радев подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор

Държавният глава се мотивира с това, че спазва законите и конституцията и обяви, че започва дебат за промяната й.

Румен Радев – Президент
Снимка: За истината

Държавният глава Румен Радев обяви в нарочно изявление днес, че е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Гешев беше избран за този пост на 24 октомври, а след като президентът отказа да подпише указа за назначаването му, Висшият съдебен съвет се събра на 14-ти ноември отново, за да потвърди избора си със същия резултат – 20 на 4 в полза на Иван Гешев. И двата пъти изборът премина на фона на блокади и протести.

Президентът беше призован от юристи, преди да подпише указа за назначаването на новия главен прокурор, да попита Конституционния съд за процедурата – отначало или от етапа на гласуването трябва да се повтори при връщане във Висшия съдебен съвет.

В изявлението си от днес президентът заяви: „Подчертах, че начинът на провеждане на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее. Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията. Днес подписах указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор“.

Румен Радев обяви, че започва дебат за промени в конституцията: „Въпросът е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото в съдебната система и връзката с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации. От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда. Бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите“, посочи държавният глава. 

Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров приключва на 10 януари 2020 година. Междувременно управляващите издигнаха кандидатурата на Цацаров за шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам