Румен Гайтански Вълка няма завод за горене на боклук, но вече има път към него

Седем са вече общините, в които расте гражданското недоволство – Павликени, Сухиндол, Севлиево, Велико Търново, Горна Липница, Левски и Свищов
Снимка: „За истината“

Дружество „Петрургия“, собственост на Румен Гайтански Вълка, което планира да изгради завод за горене на боклук край павликенското село Върбовка, вече има път към бъдещия завод, обявиха от инициативен комитет „За Павликени“.

На заседание на Общински съвет на 31 март, което се проведе паралелно с граждански протест отвън, пред сградата на Община Павликени, съветниците гласуваха да се предостави общински имот (път) на „Петрургия“, за да има достъп до парцела, върху който ще бъдат бъдещите инсинератори за изгаряне на отпадъци. Всъщност това решение беше поправяне на „явна фактическа грешка“ и бе взето след като от „Петрургия“ са поискали нейното отстраняване.

Общинският съвет в Павликени вече е предоставил на „Петрургия“ имоти за построяване на път до мястото, където ще се инвестира, но се оказало, че това не е имотът, който ще свърши работа на дружеството. Става дума за полски път от 7 дка, за който съветниците са дали предварително съгласие да бъде включен в Специализирания подробен устройствен план (СПУП), за да може инвеститорът да го включи в проектите си за строителство и са учредили право на ползване и строеж за 27 г. напред. Не този, а друг път от малко над 3 дка обаче е трябвало да бъде обект на решението.

След като вчера общинският съвет на Павликени коригира своята „явна фактическа грешка“ с 14 гласа „за“, един „въздържал се“ и чети „против“, „Петрургия“ получи това, което беше заявила, за да задвижи инвестиционните си планове.

Граждани от пет общини протестират срещу проект на Румен Гайтански – Вълка за изгаряне на боклук в с. Върбовка – тук

В същото време от Инициативния комитет за събиране на подписи в Севлиево обявиха, че само за седмица са събрали близо 4 хил. подписа срещу инвестицията край с. Върбовка. Това стана по време на заседание на Общинския съвет, на което Станимир Стойчев (БСП) предложи текст на декларация против инвестицията на „Петрургия“. От 29 общински съветници, 22 подкрепиха декларацията срещу изграждането на логистична и складова база за каменни фракции и завод за каменна вата с енергоизточник инсталация за изгаряне на отпадъци. Групата на ДПС гласува „въздържал се“, други трима бяха в залата, но не участваха в гласуването. Никой не обясни мотиви.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам