Родопската община Неделино обяви бедствено положение заради безводие

Неделино
Снимка: скрийншот Google Street View

Кметът на Неделино Боян Кехайов обяви днес бедствено положение заради безводие. Бедственото положение е за срок от десет дни.

„От две седмици проблемът става все по-сериозен. Воден режим е въведен от 4 септември“, казва кметът на родопската община пред регионалното издание „Отзвук„.

По думите на Кехайов напълно е пресъхнал резервоар „Черешка“, на 5% е резервоарът Козарка – Крайна, на 10% – в Изгрев – Еленка и Върлино. Високата зона на Неделино е с 20% вода. На 40% е резервоар „Деделянска бърчина“.

„Отправили сме искане към ВиК асоциацията да се пренасочи вода помпена станция „Малиево“ в село Старцево. От там има изграден водопровод до Неделино с доброволния труд на неделинци, но административни процедури ни го отнеха и сега обслужва само Старцево“, казва още Боян Кехайов. В момента екип на Община Неделино оглежда терена в местността Годумовата пещера, където има свободни водоизточници. Предстои да се направи анализ за възстановяване на помпена станция „Диманови колиби“ и довеждане на вода до резервоар „Зиково бърце“. Кметът на Неделино е наредил да се започне предпроектно проучване за изграждане на хидрофорни системи, които да се монтират в училищата и детските градини.

Воден режим е въведен ниската зона на Неделино – двата квартала по ул. „Александър Стамболийски“ и ул. „Напредък“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам