BG | EN

Родителите на починалото дете при катастрофата с Местан потърсиха помощ от Главния прокурор (обновена)

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Родителите на починалото 6-месечно дете при катастрофата с Лютви Местан на 14 април т.г. край Кърджали са потърсили Главния прокурор с молба за осъществяване на постоянен надзор върху разследването.

Според изпратената до медиите днес информация, Главният прокурор Сотир Цацаров е взел на специален надзор разследването срещу лидера на ДОСТ Лютви Местан заради катастрофата, при която загина дете, а брат му и родителите му бяха ранени. Цацаров е възложил на прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП) да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжната прокуратура Кърджали, се разбира още от съобщението на прокуратурата.

Посочената причина е, че досъдебното производство се отличава с фактическа и правна сложност и е със засилен обществен интерес, тъй като обвиняемият Местан е публична личност, лидер на политическа партия. Взети са под внимание и отправените молби за това от родителите на детето.

След като на 14 април т.г. под наблюдението на Окръжната прокуратура в Кърджали започна разследване по досъдебно производство за установяване на причините за настъпило пътно-транспортно произшествие, а на 15-и април Лютви Местан бе привлечен към наказателна отговорност, до главния прокурор са постъпили молби от пострадалите родители на починалото дете за осъществяване на постоянен надзор върху разследването, обясняват от държавното обвинение.

По делото предстои да бъдат извършени множество процесуално следствени действия и да бъде привлечен по-голям експертен и аналитичен ресурс. Това налага оказването на организационна помощ и цялостна подкрепа на наблюдаващите прокурори от прокуратурата в Кърджали, посочват още от прокуратурата.

По отношение на Лютви Местан, който е обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост след участие в пътен инцидент, беше наложена мярка „парична гаранция“ от 10 хил. лв., която първоначално бе отменена от съда заради липса на данни за имущественото състояние на политика. След това, обаче, мярката за неотклонение отново беше наложена, като бе съобщено, че е съобразена с обществената опасност на престъплението, с доказателствата срещу обвиняемия и с имущественото му положение, за което са събрани доказателства.
Няколко дни след катастрофата, Окръжният съд в Кърджали върна отнетата с простановление на прокуратурата, шофьорска книжка на Лютви Местан.  Вчера стана известно и, че Лютви Местан ще обжалва наложената му от прокуратурата парична гаранция и постановлението на Окръжната прокуратура в Кърджали, с което му се забранява да напуска страната.

По-късно днес с решение на съда в Кърджали отпадна ограничението за лидера на ДОСТ да напуска страната. Прокуратурата от своя страна поиска отново отнемане на шофьорската му книжка, защото, по думите на говорителя на Главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирани от БНР, от 2013 година досега Местан е бил санкциониран 15 пъти за превишена скорост. „При такава реакция на съда, това което направи прокуратурата и е вече факт – да събере спешно доказателства за това дали Лютви Местан е изряден участник в пътното движение. Това, което получихме в края на вчерашния ден от СДВР, е следното: Първо, лицето не се намира на адреса, на който официално е обявил навсякъде, че живее. Второ – заради това, че не е открит на адреса, а съдът ще вземе предвид, че  няма никаква опасност той да се укрие, не му е било връчено предходното постановление на прокурора. И трето – от „Пътна полиция“ на СДВР ни уведомиха за следното: в периода от 2013 година до настоящия момент Лютви Местан има влязло в сила едно наказателно постановление, един акт и 13 фиша, всички за превишена скорост. Глобите са били в размер от сто до триста лева. Тези доказателства, според нас, са абсолютно достатъчни за повторно налагане на мярка – отнемане на свидетелство за правоуправление“, подчертава говорителят на главния прокурор, цитирана от националното радио.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините