РИОСВ: Няма опасност за населението след изпускането на азотен оксид в Димитровград

Снимка: Фейсбук

Непланирано спиране на инсталацията за азотна киселина в торовия завод „Неохим“ стана причина за изпускането във въздуха на незначителни количества азотен оксид (химично съединение на азот и кислород), които са далеч под средночасовата норма и няма опасност за населението, съобщиха от РИОСВ – Хасково.

В 12:15 ч. днес в екоинспекцията в Хасково е получен сигнал за предполагаемо замърсяване на въздуха от „Неохим“ АД. Сигналът е бил придружен с множество снимки и видеа, показващи жълт дим, излизащ от завода.

Екип на хасковската екоинспекция извършва проверка на място и установява, че причина за изпуснатия жълтеникав дим е непланирано спиране на инсталацията за азотна киселина в торовия завод, заради спад в напрежението в оборудването на цеха за азотна киселина, според получено писмо от „Неохим“ АД.

В резултат на непланираното спиране и изпускане на налягането на предохранителен клапан в атмосферния въздух са отделени азотни оксиди. Това изпускане е било краткотрайно – за около 5-10 минути.

Данните от Автоматичната измервателна станция в Димитровград в 13:00 ч. показват, че азотният оксид във въздуха в района на торовия завод е в норма, посочват от РИОСВ – Хасково. Стойностите му са 10,86 µg/m3, при средночасова норма от 200 микрограма на кубичен метър, поясняват от там.

Няма замърсяване с азотен оксид на атмосферния въздух в района на „Неохим“ АД и няма опасност за здравето на населението, категорични са от хасковската екологична инспекция.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам