BG | EN

Екоинспекцията в Търново най-после свиква експертен съвет за горенето на боклук край Павликени

Граждани на седем общини протестираха под прозорците на Община Павликени срещу даване на зелена светлина за инвестицията на „Петрургия
снимка: „За истината“

Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Велико Търново най-после свиква Експертен екологичен съвет, който да вземе съдбоносно решение за инвестиционното намерение на фирма „Петрургия“, собственост на Румен Гайтански-Вълка за изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата и „собствен енергоизточник“, който според екоактивисти ще бъде най-големият инсинератор за горене на боклук в Европа.

По време на заседанието от гражданско сдружение „Ти решаваш“, което е правоприемник на неправителствената организация „За Павликени“, организират пред сградата на РИОСВ във Велико Търново мирен протест, „на който ще припомним на експертите позицията на гражданите“, информират от организацията с имейл до медиите.

Три дни по-рано, на 21 ноември, в читалището в Павликени „Ти решаваш“ организира открита среща с граждани, на която отново ще бъдат извадени детайлите от инвестиционното предложение на „Петрургия“, които, според екоактивисти ще взривят екологична бомба в региона.

Граждани от пет общини протестират срещу проект на Румен Гайтански – Вълка за изгаряне на боклук в с. Върбовка – тук.

Заседанието на експертния съвет се очакваше да се проведе още през пролетта на 2022 г. Каква е причината то да се забави с близо година, не е ясно. През това време гражданите не се отказаха от намерението си да спрат с протести и подписки изграждането на инсинератор за изгаряне на боклук в района.

Към юли т.г. повече от осемнадесет хиляди (18 136) граждани на пет общини се подписаха срещу изграждането на инсинератори за изгаряне на отпадъци край павликенското село Върбовка, а подписите бяха внесени в РИОСВ Велико Търново. В документа има 7839 подписа на граждани на община Павликени, 678 подписа на граждани на община Сухиндол, 4225 са подписалите се жители на община Левски, 5421 са подписите от община Севлиево.

Над 18 хил. подписа срещу завод за боклуци край с. Върбовка са внесени в РИОСВ – В. Търново – тук.

При предвидените по проект капацитети на инсталацията за изгаряне на отпадъци, в нея ще постъпват 56 т/час модифицирани горива от отпадъци (RDF), което прави 1344 тона за денонощие. Това са повече от 67 камиона по 20 тона полезен товар всеки ден. Отпадъчният продукт от това производство е допълнителна опасност, но неговото количество и качество е неизвестно засега.

Според еколози бъдещата инсталация за горене на боклук ще застраши здравето на хората, тъй като във въздуха ще се отделят диоксини и флурани – химични съединения, които се отличават с висока токсичност. Това ще рефлектира още върху почвата, ще съсипе земеделието в един изключително земеделски район и ще унищожи пчелите, убедени са природозащитници и местни жители.

Как кметът на Севлиево прехвърли казуса с горене на боклук край с. Върбовка на екоинспекцията във Велико Търново – тук.

Това е втори експертен съвет, свикан от директора на РИОСВ. По време на първия заместник-кметът на Община Павликени – инж. Анастасия Вачева и кметът на кметство с. Върбовка – Ивелин Розинов гласуваха „за“ инвестиционното намерение на фона на граждански протести. Това бе определено като недостойно предателство от Пенчо Пандъков – хидробиолог и участник в Експертния съвет с експертното си мнение. Негов е един от двата гласа „против“ предложението на Гайтански. Другият е на Дарита Заричинова от сдружение „За Земята“.

Заради начина, по който са гласували зам-кметът на Павликени и кметът на с. Върбовка, през март 2022 г. Общинският съвет в Павликени взе решение, с което ги задължава да гласуват „против“ Доклада за оценка за въздействие на околната среда на инвестиционното намерение на Румен Гайтански.

Проектът „Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище „Върбовка“ е публичен от март 2021 г., но в Павликени разбират за него едва в края на миналата година. Дору-горе по това време за него разбрал и кметът на Павликени и то от медиите, разказаха през март т.г. общински съветници пред „За истината“.

Граждани на Павликени поискаха защита от местната власт срещу проект за горене на боклук – тук.

Подобно обяснение обаче е трудно да бъде прието, тъй като справка в сайта на РИОСВ сочи, че още през март 2021 г. Инспекцията публикува инвестиционното предложение на „Петрургия“, от което става напълно ясно, че енергията, с която ще се захранва цеха за производство на каменна вата, ще идва от енергийна централа, която да осигурява непрекъснато електроподаване. На входа в системата като гориво ще постъпват модифицирани горива от отпадъци (RDF). Предложението е видимо и днес на сайта на РИОСВ, а под датата на публикуване пише 23 март 2021 г.

Същото предложение се оказа, че е било и на сайта на Община Павликени, установява „Сухиндол Инфо“ и нагледно обяснява в публикувано видео как предложението на „Петрургия“ действително е качено на общинския сайт, но само като име на файл, който при отваряне, се оказва празен. Медията подозира умишлено криене на информация, което изглежда твърде логично на фона на последващите събития.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините