BG | EN

РИОСВ – Бургас: Не е регистрирано замърсяване на въздуха

Снимка: скрийншот air.burgas.bg

Не са регистрирани наднормени завишения на контролираните замърсители на въздуха в Бургас, показала днешната проверка на Регионалната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ) в града. 

На „зеления“ телефон на РИОСВ – Бургас са постъпили сигнали за миризма на пропан-бутан от жители на комплексите „Меден Рудник“ и „Славейков“ във времето от 5,20 до 5,45 ч. тази сутрин. Миризмата е усетена за кратко, което потвърждават в последващите разговори гражданите, подали сигналите, информира в  интернет страницата си инспекцията.

От там поясняват, че са поискали информация от оператора „БМФ Порт Бургас“ АД, който съобщил, че последното претоварване на пропан-бутан било направено на 15 април. Инсталациите в „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД били в процес на нормално повишаване на технологичното натоварване след извършения планов капитален ремонт. При получаване на сигналите днес, екип на Единната противоаварийна служба е извършил имисионни измервания, които не са показали наличие на наднормени концентрации, в т. ч . бензен и сероводород.

Данните от автоматични пунктове за мониторинг в комплекс „Меден рудник“, кв. „Долно Езерово“ и диференциалната оптична система „OPSIS”, част от националаната система за контрол качеството на въздуха, не са отчели превишения на пределнодопустимите концентрации на контролираните замърсители – серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, сероводород, стирен, толуен, ксилен, бензен, допълват още от РИОСВ – Бургас.

Пред Радио Бургас, Директорът на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова е била категорична, че няма основание за притеснение, а инспекцията ще продължи да следи качеството на атмосферния въздух в града.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините