РИОСВ: Биоцентралата в с. Труд е в процес на безопасно извеждане от режим на работа

Снимка: РИОСВ – Пловдив

Биоцентралата в пловдивското село Труд е в процес на постепенно безопасно извеждане от експлоатация, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив няколко дни след като протестиращите срещу замърсяването на въздуха в с. Труд, подкрепени от Демократична България обявиха, че централата продължава да работи, въпреки наложената принудителна административна мярка

Извършва се постепенно безопасно извеждане от експлоатация под надзора на РИОСВ – Пловдив, с цел превенция на взривоопасни ситуации, свързани с неприключилата ферментация на остатъчната смес в реакторите, както и предотвратяване на неорганизирани емисии извън границите на обекта. В момента дебитът на производствения биогаз е спаднал до 80%, посочват от пловдивската екоинспекция. От 7 октомври е преустановена доставката на животинска тор и съответно зареждането на ферментаторите. Двата блока, в които се съхранява силажът, са празни, а в перколатната вана има минимално количество течност.

На площадката и извън границите й не се усеща характерната за производствения процес миризма, твърдят от инспекцията в Пловдив. 

След спадането под 20% от оптималното производство ще бъде изключен и когенерационният модул, с което ще се преустанови подаването на ел. енергия към EVN, се казва още в съобщението. 

От него се разбира и, че Административният съд в Пазарджик е отхвърлил жалбата на оператора „Билд инвест сид“ срещу временното спиране на централата.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам