BG | EN

Рибари протестират срещу заповед на земеделското министерство

Илюстративна снимка: Фейсбук/Моето Поморие

Рибари протестираха в Поморие с искане за отмяна на заповедта за забрана на улова с мрежи в морето на по-малко от 2 километра от брега.

Според тях издадената през февруари миналата година заповед от бившия министър на земеделието ощетява рибарите, които не се занимават с промишлен риболов за сметка на големите фирми, информира БТА.

В протеста днес са се включили риболовци от Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Царево и Приморско.

БТА цитира кмета на Поморие Иван Алексиев да казва, че документът обрича рибарите на гибел, и че според него този, който е предложил заповедта на министъра, е бил сериозно подведен от експертите си. „Да забраниш улова на попчета с мрежи на два километра от брега означава, че тези хора с тези малки лодки, които са от 6 до 10 метра, няма как да влязат толкова навътре в морето“, коментира Алексиев пред журналисти. 

По темата предстои среща между рибарската общност и представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. 

Преди ден за искането на рибарите с пост във Фейсбук анонсира и кметът на Бургас Димитър Николов. Под публикацията му, обаче, се разрази дискусия с мнения „за“ и „против“ искането на рибарите. Според част от потребителите такава заповед се издава всяка година, но с нея или без нея ограниченията не се спазват, а това в определени случаи създава проблеми за туризма и екологията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините