BG | EN

Референдумът в Златоград каза „не“ на заем от 1.7 млн. лв. за кооперативен пазар

Снимка: Кметът на Златоград Мирослав Янчев обяснява защо не трябва да се провежда референдумът, поискан от инициативния комитет. Снимка: otzvuk.bg

С 1650 гласа „НЕ“ и само 150 гласа „ЗА“ златоградчани отхвърлиха намерението на кмета на Златоград Мирослав Янчев (ГЕРБ) да построи със заем нов кооперативен пазар в града с кредит от 1.7 млн. лв.

Това сочат първите неофициални резултати. Допитването до жителите на общината се проведе вчера, 9 юли. В него са участвали по-малко от 20% от имащите право на глас.

Решението за провеждането му бе на Общинския съвет, взето на 16 май с 16 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“ т. г. Искането за референдума бе внесено от инициативен комитет с председател Божидар Даскалов в края на миналата година, точно когато кметът Мирослав Янчев внесе предложение в местния парламент да бъде одобрен заемът.

Въпросите, на които златоградчани отговоряха в допитването с „ДА“ или „НЕ“ бяха три: „(1) Смятате ли, че при толкова нерешени проблеми в благоустрояването (улици, водопроводи, канализация и др.) в Златоград, Старцево, Ерма река, Долен, Аламовци и в останалите населени места, изграждането на кооперативен пазар е по-важно да се извърши в следващите месеци, при положение, че има съществуващ такъв? (2) Необходимо ли е в момент на икономическа криза Община Златоград да изтегли кредит в размер на 1 700 120 лева за изграждане на общински кооперативен пазар и този кредит да се изплаща от всички данъкоплатци в продължение на десет години? (3) Съгласни ли сте в центъра на града – до парка, да се изгради кооперативен пазар, вместо подходящ за туристическия облик на града обект? „

Резултатът от референдума е сериозен удар по имиджа на Мирослав Янчев, който приключва четвъртия си мандат като кмет на общината. Той смяташе да използва построяването на новия кооперативен пазар в кампанията си, за да си осигури подкрепа за пети мандат.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините