BG | EN

Рестартират строителството на пловдивския зоопарк

зоопарк Пловдив
Снимка: podtepeto.com

Община Пловдив рестартира строителството на зоопарка.

Очаква се това да се случи още тази седмица, съобщи регионалното издание „Под тепето“. Кметът на Пловдив Иван Тотев заявил, че ще се срещне с надзора и изпълнителя на проекта, за да бъдат подновени дейностите на обекта.

По думите на Тотев, в момента зоопаркът бил спрян на Акт 10 и не било проблем да се стигне до Акт 15. Уверения в този смисъл имало и от ДНСК.

„Тази седмица ще тръгнем в посока изваждането на Акт 15, тъй като желаем да свършим строителните работи. Изпълнителят заявява, че за около месец може да приключи. След това, за изваждането на Акт 16, трябва да изчакаме да приключи делото с еколозите. Надяваме се по най-бързия начин то да излезе и на последна инстанция“, обявил градоначаликът.

„Еколозите няма да спечелят. Те не са прави. Очакваме решението на съда и на последна инстанция, за да стане ясно веднъж и завинаги, че зоопаркът не се намира в НАТУРА“, допълнил относно съдебната сага Тотев, цитиран от „Под тепето“.

По информация на пловдивския кмет, за над 50 процента от животните вече имало договорки с различни зоопаркове от страната, които щели да предоставят на Пловдив безплатно различни представители на фауната. За другата част щели да се правят обществени поръчки.

Строителството на пловдивския зоопарк има дълга и противоречива история. Започнало е през лятото на 2015 г. след няколко неуспешни опита заради протести на природозащитници и е спряно през есента на 2016 г., а срещу кмета е повдигнато обвинение за престъпление по служба и неправомерно разходване на публични средства.

„Под тепето“ припомня, че проектът може да бъде подновен, след като делото срещу Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на „Западен“ Димитър Колев бе върнатото от Апелативния специализиран наказателен съд в прокуратурата. По този повод пред журналисти кметът коментирал:  „Не зависи само от мен, разберете го. Много често смятаме, че всичко в града зависи от кмета, но това не е така. Кметът може да иска някои неща, но те може да не се случат.“ Тотев тогава допълнил, че Зоокътът е почти напълно готов. Пред него изпълнителят Запрянов бил категоричен, че веднага може да започне работа и да приключи максимално бързо.

Делото за зоопарка с природозащитниците към момента не е приключило.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините