BG | EN

Респект или насилие – какво остави след себе си полицията в Мъглиж?

Случилото се снощи в ромския квартал в Мъглиж поставя отново въпроса за границите, отвъд които охраната на обществения ред се превръща в репресия

Гилзите от стоп патрони тази сутрин бяха навсякъде из ромската махалала в Мъглиж
Снимка: Венелина Попова

Ромското гето в Мъглиж преживя тежка нощ след респектираща акция на полиция и жандармерия с употреба на сила и оръжие. Те нахлуват в махалата въоръжени и с маски в опит да издирят млад мъж, укрил се след нападение на полицай на пътя между казанлъшките села Черганово и Овощник.

В неделя в правата пътна отсечка между тях, както всяка година по това време, е имало надбягване с конски впрягове. След подаден сигнал, че кушията затруднява сериозно движението в участъка, на място са били изпратени полицейски екипи от Райнното управление в Казанлък. При проверка на пътуващите в една от каруците възникнал конфликт. В опит да задържат 16 годишно момче, полицаите били нападнати от друг ром-на 23 години, когото усмирили със сила, след като ухапал единия от униформените.

Патрулът отвел непълнолетния ром, на проявилия агресия свалили белезниците и го оставили на пътя. Малко след това той бил прибран от своите хора и закаран в махалата в Мъглиж, където живее. Полицията обаче го обяви за изчезнал и го призова да се предаде.

Днес към 9.30 ч. той се качи в автомобила на кмета на Мъглиж Господин Господинов, но вече с адвокат.

Това е предисторията на окървавения погром в гетото, представен тази сутрин във всички медии единствено с гледната точка на полицията.

Снимка Внелина Попова

Версията на ромите в Мъглиж:

Днес Мъглиж осъмна с полицейка обсада. Влязохме с колеги в гетото към 8.30 ч. Като видяха колона от автомобили на различни медии, някои от които- обозначени, ромите се събраха около нас, силно афектирани от случилото се предната вечер. Говореха един през друг, показваха ни различен калибър гилзи от стоп-патрони, а двама млади мъже и рани по главите си, причинени от удари с полицейски палки.

Върху циментовия под и по входа на една от къщите имаше пресни следи от кръв. Ромите се струпаха около мен и започнаха да ми разказват кошмарните си спомени от вечерта на погрома и тревожната безсънна нощ.

Те твърдят, че жандармеристите и полицаите още със слизането си от колите са започнали да удрят, когото срещнат по улиците, дори и децата. Поваляли хората на земята, слагали им белезници. Млада жена твърди, че пребили чичо й пред нея без причина. Арестували младеж от двора на къщата му, където се черпел със съседи, без никакви обяснения. Майката на 16 годишно момче, задържаното на пътя в неделя, ме питаше какво ще стане със сина й.

Следите от кръв на входа на една от къщите в ромската махала в Мъглиж
Снимка: Венелина Попова

Въпросите към властта ромите изстрелваха един след друг,

също както стоп – патроните на полицията

по време на акцията: „Ние кучета ли сме да ни бият така? Не сме ли български граждани в държава от ЕС? Може ли полицията да направи същото в някой квартал в София, „Дружба“, например – да отидат и да влязат с взлом в апартаментите на българите и да започнат да ги бият безпричинно, само защото издирват някого? Вижте с какви патрони стрелят? Ако бяха убили някого, какво щеше да стане? – щяхме да извадим и ние оръжието и тогава и Бог нямаше да ни помогне“.

Местният евангелистки пастор разказва, че били в църквата вечерта с около 120 души, между които бременни жени и болни хора. Обадила се по телефона жена му и казала да не излизат, защото полицаите бият наред. А друг възрастен ром коментира, че това нагнетяване на напрежение е в резултат от участието на националисти в управлението на страната.

„Вижте какво става – в Ботевград, в Русе, в Раднево, в Сливен, Чирпан, сега тук, навсякъде полицейско насилие, рокери влизат в махалите…

война ли искат да стане?“,

пита той. И предупреждава премиера Борисов „да си прави сметката с кого управлява държавата, защото сегашите му партньори са фашисти“.

Снимка: Венелина Попова

Към 9.30 ч. обявеният за издирване от полицията 23 годишен Емил напусна гетото с адвоката си, за да се предаде. Хората разказваха, че той е искал да го направи още снощи, но се е страхувал да отиде в полицията без адвокатска защита. И твърдят, че не е бягал, а е оставен от патрула на пътя в безпомощно състояние и е бил докаран в къщи от 14 годишно момче с каруца.“Постъпи доблестно, но ако сега го пребият в ареста, цялата махала ще се вдигне на бунт“, предупреждават ромите от Мъглиж.

Питам хората, които цяла сутрин стоят на улицата и коментират случилото се, защо са нападнали полицаите, вместо да си защитят правата по съдебен път.

„И дело да заведа, не мога да ги осъдя. Това е същото като докторската работа –

операцията успешна, пациентът – умря“,

коментира един от жителите на квартала.

Според други роми единственото, което можеш да направиш, като гледаш, че бият детето ти е да потърсиш помощ.

“Звънихме на телефон 112, поискахме помощ, никой не се отзова, разказват те. А по новините съобщаваха само за ранените полицаи, за нас-нито дума“, коментират цигани, озлобени от начина, по който темата беше отразена в медиите.

За най-важното – посегателството над полицаи и замерянето на автомобилите им с камъни казват, че са се отбранявали защото са били нападнати.

Версията на полицията:

Представи я на импровизиран брифинг в Мъглиж комисар Георги Хаджиев-директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Пестиливо и обрано, без подробности. По време на спецакцията в гетото са били леко ранени петима полицаи.

По-късно в телефонен разговор с мен гарантира, че на предалия се доброволно Емил, няма да се случи нищо непредвидено от закона и страховете на съседите му са неоснователни. А като участник в инцидента ще бъде обект на съответни процесуално-следствени действия. На въпроса ми защо е обявен за изчезнал, след като полицията сама е свалила белезниците му и го оставя на пътя в безпомощно състояние след нанесен побой и употреба на шокова палка, комисар Хаджиев отрече употребата на сила.

Той обясни, че на Емил му е прилошало, заради здравословни проблеми (странно тогава как е намерил сили да „изчезне“, както твърдят от полицията).

Снимка: Венелина Попова

Директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора отхвърли като неистина твърденията на хората от гетото в Казанлък за насилие над жени и деца.

„Аз категорично твърдя, че има употреба на физическа сила и помощни средства“,

каза той, но това е станало след като полицаите и жандармеристите са направили кордон, за да изведат от квартала мъж, който оказал съпротива и се опитал да повреди патрулната кола.

Тогава ромите, по думите на комисаря, се прегрупирали и започнали да хвърлят камъни и бетонни блокчета срещу униформените и автомобилите им, един дори ги нападнал с брадва.Това наложило и предупредителните изстрели във въздуха с гумени патрони.

„Ако сто човека атакуват полицаите, те какво да направят?“,

пита комисар Георги Хаджиев.

Като журналист с близо 30 годишна практика знам, че истината в случаи като този винаги е някъде по-средата. А шансът да я научим е минимален, да не кажа – никакъв.

По-важното е, че тази тема ще се отразява все по-субективно от медиите, а напрежението и омразата между българи и роми ще расте. До един предел, след който опасността да прерасне в етнически конфликт с непредвидими последици, е голяма.

Затова темата отдавна трябваше да е центъра на вниманието на държавните мъже. Без участието на националистите.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините