BG | EN

Репресиран в казармата като „помак“ спечели дело срещу областния управител на Смолян

Минчо Кехайов
Снимка: otzvuk.bg

Смолянчанинът Минчо Кехайов е осъдил областния управител на Смолян, заради отказ да му бъде изплатено обезщетение за репресия. Върховният административен съд е отменил заповедта на областния управител Недялко Славов и върнал преписката за ново произнасяне.

Регионалното издание „Отзвук“ информира, че делото е образувано миналата година в Смолян от 62-годишния Минчо Кехайов. Жалбата му била предявена по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица и срещу заповед на областния управител, с която му е отказано изплащане на еднократно обезщетение по този закон.

62-годишният мъж поискал 50 хил. лв. обезщетение, като настоял съдът да разгледа действията на партийните и държавни власти в периода от 1912 г. – 1944 г., и от 1944 – 1989 г. Кехайов твърди, че е била погазена тогава действащата Конституция на страната, свързана ту с насилствена смяна на имената на помаците, ту с тяхното връщане. Това, според него, е създало разслоение, подозрение, съмнение, недоверие и дори омраза в членовете на едно семейство, на една фамилия и на цели родове. Минчо Кехайов посочва още, че заедно с другите действия на изчукване и изваждане на надгробните плочи и камъни в гробищните паркове на неговите предци, заедно със забраната за изповядване на своята религия, бит и култура, са правени и е постигнат почти успешен опит за пълното изопачаване на неговия произход, респективно на цялото помашко население на страната.

Преди да се обърне към съда, той е поискал обезщетение за репресиран от областния управител. Преписката му била разгледана от комисията към Министерски съвет, която излиза със становище, че няма политическа и религиозна репресия. След това областният управител Недялко Славов издава обжалваната заповед.
Минчо Кехайов настоял да му се присъди обезщетение от 50 хил. лева. Той обещал, че сумата ще бъде веднага върната на държавата в замяна за асфалтиране на пътя от родното му село Змиево до Смилян.

Пред съда Кехайов лично поддържа жалбата с искане да бъде признато от съда, че спрямо него е проявена репресия не в лагерите и в затворите, не при изселване, а в Българската армия по време на редовна служба, и по време на следването му във висше учебно заведение. Той се връща в студентските години, когато негови състуденти го обиждали, че е помак. Такива обиди търпял и като войник в Стара Загора.

Първоначално Административният съд в Смолян отхвърлил жалбата на мъжа като неоснователна. Според магистратите заповедта на областният управител е съобразена с решението на Централната комисия, компетентна да се произнесе при липсата на достатъчно писмени доказателства по наличието на репресия. На 16 април върховните съдии излезли с решение в полза на Минчо Кехайов и са отменили заповедта за отказ като немотивирана.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините