BG | EN

Репортер на „За истината“ беше нападнат в ромския квартал на Казанлък

Снимка: Венелина Попова
Кадър от ромския квартал „Кармен“ в Казанлък

Репортерска проверка на „За истината“ в казанлъшкия ромски квартал „Кармен“ предизвика агресията на жителите му заради въпросите, които зададе за практиката с купуване на гласове и снимките, които направи.

Жителите на квартала многократно питаха от коя медия е репортерът и защо не отиде на други места в града, а точно при тях.

“Идвате в махалата само, когато има избори, казаха ромите. Ама няма какво да ви кажем, защото отдавна не гласуваме. Като се зададат избори пристигат тук и ни обещават разни работи, а после забравят. Затова от години не гласуваме“, каза един от тях, седнал на бира пред малко кафене в махалата.

По-късно репортерът беше настигнат от джип с ловни фарове, докато разговаряше с група млади роми. Човекът от джипа поиска той да се легитимира и обясни, че работел в Англия, но си бил дошъл за кратко, защото му се родило бебе. Но вместо да се прибере при него, продължи да обикаля гетото.

С колата си до репортера на „За истината“ спря и пасторът на махалата, интервюиран за изданието преди няколко години. Той отказа да даде поредно интервю с обяснението:

“Опасно е, виждате, че се води война сега между евреи и мюсюлмани“. Не разбрахме какво отношение има войната в Газа с изборите в Казанлък и участието във вота на ромите, но го попитахме как работи с местната власт. А той отговори ясно, че както и да се нарича бъдещият кмет на общината, той щял да търси съдействието му.

Снимка: Венелина Попова
На входа на ромския квартал „Кармен“

На въпроса защо нищо не се променя в гетото от години и защо виждаме все същата мизерия, както преди три години, когато за последно е бил там, репортерът ни получи отговор от мъж, който се обърна към него с контра въпрос:

„Вие знаете ли, че по време на пандемията от Covid-19 lсички входове към гетото бяха бетонирани и пазени от жандармерияи са били пазени от жандармерия, а после отвориха само един от входовете?“. След това репортерът на „За истината“ беше пратен към известния ромски блок с името „Кармен“, построен още в годините на тоталитарния режим, за да види как ромите живеят в него без вода близо десет години.

Снимка: Венелина Попова
Един от входовете на жилищния блок „Кармен“, саниран преди няколко години, но без възстановено подаване на вода

На десетина метра от блока няколко жени, насядали навън, за да се порадват на късното есенно слънце отрекоха някой да е плащал, за да се гласува полза на един или друг от кандидатите за кмет на Казанлък. Но една от по-възрастните циганки кимна утвърдително на въпроса дали парите не се раздават не на ръка, а на определени хора от гетото, които после ги разпределят между останалите.

По-късно пристигнали и двама мъже, които твърдели, че са общинска охрана, но се е легитимирал само единият от тях. Те са поискали репортерът да направи същото, след които са им били показани служебни карти на „За истината“ и Асоциацията на европейските журналисти – България.

Снимка: Венелина Попова
Ромското гето и жилищния блок „Кармен“

И после станало страшно – единият от мъжете започнал да крещи, че репортерът няма право да влиза в гетото по време на избори и заплашил да се обади на 112, защото задаваните въпроси били агитация в полза на един от кандидатите.

Само пет минути са били нужни скандалът да се събере тълпа от над 50 мъже, появили се и още два джипа като така на практика репортерът е бил обграден. От всички страни са се чували викове, че той няма работа в гетото по време на избори и трябва веднага да го напусне.

Пред един от входовете на „Кармен“, където репортерът разговарял с две жени, които потвърдили, че нямат вода от години, се появили двамата общински охранители и започнали да правят видеозапис с телефоните си като продължавали да твърдят, че става дума за агитация срещу досегашната кметица на Казанлък Галина Стоянова.

Преди да напусне гетото репортерът на „За истината“ е направил опит да й се обади, но Стоянова не отговорила на повикването.

Снимка: Венелина Попова
Ромският квартал „Кармен“ в неделя, три часа преди края на изборния ден в Казанлък

По-любезен е бил гл. комисар Лазар Христов – директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора, който е бил учуден, че сама жена е обикаляла гетото „и то в такъв ден“. Той е обяснил, че е по-добре репортерът да напусне гетото, защото там е в опасност. А и щял да създаде проблем, като създаде необходимост там да бъде изпратена патрулна кола в момент, когато целият състав на дирекцията бил зает да проверява сигнали – и за купуване на гласове и за други нарушения на изборния ден.

Така се оказва, че дори полицията не намира за естествена появата на журналист в ромския квартал по време на избори. Какво се очаква тогава от ромите, които са били изнервени от присъствието на „външни лица“ три часа преди края на вота. Защото очевидно в тъмната част на деня хората от гетата биват стимулирани по-лесно да упражнят гражданските си права.

На балотажа в Казанлък днес гражданите избираха между Галина Стоянова – кметица на общината от ГЕРБ, която се бори за четвърти мандат и хирурга доктор Иван Колев, издигнат от БСП.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Четири години страх – хора от Гурково се оплакват, че са били тормозени от бившия кмет и сина му (видео)

Бившият кмет на община Гурково Мариан Цонев и синът му Георги подадоха поотделно в Районния съд в Казанлък жалби за клевета срещу Стойчо Стойков (с прякор Йогата) - бизнесмен в малкия подбалканския град. Поводът за тях са публикация и видео от 12 април т.г.  в „За истината“, в които като участник в схеми за купуване на гласове, Стойков за първи път разкри факти за изборни схеми и измами, организирани, според него, от кмета на Гурково и сина му. Десетина дни по-късно същата информация Стойчо Стойков сподели и в предаването „Честно казано“ по ТВ „Евроком“.

Изборът да гласуваш „неправилно“

Изборите приключиха, а животът продължава. Някъде по-лошо, отколкото преди, другаде - доста по-лошо. 

Де юре и де факто – кой ще е председател на новия Общински съвет в Стара Загора

Живко Тодоров започна четвъртия си мандат като кмет на Стара Загора с подновен и подмладен екип. Публично кметът обяви, че фрагментацията в новия общински съвет не го притеснява, защото това предполага по-голяма прозрачност и демократичност при вземането на решенията.

Още за новините

„Набелязани са мерки“ – дългите административни срокове в АПИ вземат жертви

На 12 октомври т.г. в тежка катастрофа в участък от обходния път на Габрово на място умират четирима души, един по-късно в болница. Участъкът е рисков и в АПИ са го знаели от две години, но предприемат обезопасяването му два дни след катастрофата.

Столична община отказа на журналистическа асоциация достъп до видео записите от протестите срещу БФС

Кметът на столицата Васил Терзиев отказа да предостави на "Асоциацията на европейските журналисти" - България (АЕЖ) записите от камерите на общината от района на сблъсъците по време на футболната среща България - Унгария и протестите срещу ръководството на БФС. Това се съобщават в мейл до медиите от аксоциацията.

Нелегалният дърводобив убива българската гора, предупреждава анализ на WWF

Освен, че ощетява държавния бюджет и всички нас като данъкоплатци, незаконният дърводобив лишава дългосрочно цели райони от чист въздух и питейна вода.