„Репортери без граници“: Насилието над журналисти е безпрецедентно през 2018 г.

Снимка: скрийншот от страницата на „Репортери без граници“

След три години на низходяща тенденция, случаите на насилие над журналисти са се увеличили през 2018-а, пише в  публикувания днес годишен доклад на неправителствената организация „Репортери без граници“. 

„Журналистите никога преди не са били подлагани на такова насилие и тормоз, както през 2018 г.“, коментират от организацията.

Осемдесет журналисти са убити тази година в света заради професионалната си дейност в сравнение с 65 през миналата година. От тях, 63-ма са професионални журналисти, 13 са непрофесионални журналисти, а четирима – сътрудници на медии.

Общият брой на убитите професионални журналисти през последните десет години е над 700 души, посочва организацията.

Особено силен отзвук получиха убийствата на саудитския журналист Джамал Хашоги и на словашкия разследващ журналист Ян Куциак. Сред убийствата на журналисти, получили голям отзвук е посочен и случаят с българската журналистка в Русе Виктория Маринова, която по-рано тази година бе убита по особено жесток начин.

В доклада се посочва още, че близо половината от тазгодишните жертви са в страни, където няма военни действия: в Мексико са убити 9 журналисти, 8 са убитите журналисти в Йемен, а в Индия и САЩ – по 6.

„Репортери безграници“ отбелязва и увеличение по отношение на броя на задържаните журналисти. През тази година те са 348 в сравнение с 326 през миналата година. Повече от половината от общия брой на задържаните в света журналисти са в Китай, Турция, Египет, Иран и Саудитска Арабия.

През 2018 г. в света са били взети за заложници 60 журналисти (59 от случаите са в Близкия Изток), при 54 през миналата година.

Трима са изчезналите журналисти, като двама в Латинска Америка и един – в Русия.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам