BG | EN

„Репортери без граници“: Насилието над журналисти е безпрецедентно през 2018 г.

Снимка: скрийншот от страницата на „Репортери без граници“

След три години на низходяща тенденция, случаите на насилие над журналисти са се увеличили през 2018-а, пише в  публикувания днес годишен доклад на неправителствената организация „Репортери без граници“. 

„Журналистите никога преди не са били подлагани на такова насилие и тормоз, както през 2018 г.“, коментират от организацията.

Осемдесет журналисти са убити тази година в света заради професионалната си дейност в сравнение с 65 през миналата година. От тях, 63-ма са професионални журналисти, 13 са непрофесионални журналисти, а четирима – сътрудници на медии.

Общият брой на убитите професионални журналисти през последните десет години е над 700 души, посочва организацията.

Особено силен отзвук получиха убийствата на саудитския журналист Джамал Хашоги и на словашкия разследващ журналист Ян Куциак. Сред убийствата на журналисти, получили голям отзвук е посочен и случаят с българската журналистка в Русе Виктория Маринова, която по-рано тази година бе убита по особено жесток начин.

В доклада се посочва още, че близо половината от тазгодишните жертви са в страни, където няма военни действия: в Мексико са убити 9 журналисти, 8 са убитите журналисти в Йемен, а в Индия и САЩ – по 6.

„Репортери безграници“ отбелязва и увеличение по отношение на броя на задържаните журналисти. През тази година те са 348 в сравнение с 326 през миналата година. Повече от половината от общия брой на задържаните в света журналисти са в Китай, Турция, Египет, Иран и Саудитска Арабия.

През 2018 г. в света са били взети за заложници 60 журналисти (59 от случаите са в Близкия Изток), при 54 през миналата година.

Трима са изчезналите журналисти, като двама в Латинска Америка и един – в Русия.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

След разпилените в ефир лични карти, прокуратурата разпореди проверка в Девин

Районната прокуратура в Смолян е разпоредила проверка след телевизионен репортаж от Девин, в който се видя, че един от обитателите на ромския квартал в града е събрал около 180 лични карти на местни жители.

Демерджиев: Има данни, че цената на един глас за изборите достига 150 лева

Полицията е получила информация, че плащанията се правят поетапно, една част - преди, а другата - след гласуване.

Обединението за честни избори набира доброволци – наблюдатели и анализатори за вота на 2 април

Обединението за честни избори (ОЧИ) съставлява широка група от неправителствени организации, експерти, анализатори, журналисти и медии, обединени в борбата им срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.