„Репортери без граници“ осъди посегателството над Полина Паунова

Снимка: Профил във Фейсбук на Полина Пауунова

Международната неправителствена организация „Репортери без граници“ осъди в четвъртък посегателството над журналиста от Свободна Европа Полина Паунова, която преди ден беше атакувана от маскирани мъже на Националната конференция на ГЕРБ в „София Тех Парк“, съобщава „Свободна Европа“.

Базираната в Париж организация призова българските власти да разследват случая и да установят извършителите. Столичната полиция вече разпита Паунова, но все още няма официална информация за задържани заподозрени.

Журналистката стана обект на агресия от няколко мъже с предпазни маски, след като опита да ги заснеме, докато провокират физически сблъсъци с протестиращи, проникнали на събитието на ГЕРБ. Един от маскираните на няколко пъти отне телефона от ръцете ѝ и го изхвърли встрани, което не предизвика никаква реакция у останалите присъстващи.

По-късно от ГЕРБ обявиха, че тези хора са „платени провокатори“ и нямат общо с охраната на събитието, защото наетите частни гардове са носели светлоотразителни жилетки. Засега обаче нито организаторите от ГЕРБ, нито домакините от „София Тех Парк“ имат обяснение защо охраната не се е намесила, за да неутрализира агресивните мъже. Освен атаките срещу Паунова и колегата ѝ Генка Шикерова, те нанесоха удари и ритници на няколко протестиращи.

От „Репортери без граници“ припомнят, че журналистката от Свободна Европа е била нападната от маскираните ден, след като пресцентърът на прокуратура оповести своя позиция, в която обяви за манипулативна статия на медията.

Става въпрос за публикацията под заглавие „Първо, не е ябълка и второ, не е гнила.“ Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов“, посветена на прокурор Боряна Бецова, която е част от разследващия екип по дело за незаконно подслушване на премиера. Позицията предизвика кампания срещу Свободна Европа и автора на статията Борис Митов в редица медии, включително тези от групата на депутата от ДПС Делян Пеевски.

„Тази атака (срещу Паунова – бел.ред.) идва след кампания, провокирана от публикуваната от пресслужбата на главния прокурор Иван Гешев декларация, обвиняваща репортера на Свободна Европа Борис Митов в манипулации и поставяща под въпрос на неговия професионализъм. Злоупотреба с власт, която „Репортери без граници“ осъжда“, посочиха от международната журналистическа организация в профила си в Туитър.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам