„Репортери без граници“ искат пътна карта за подобряване на медийната среда у нас

Снимка: Правителствена информационна служба

От организацията „Репортери без граници“ искат да бъде изработена пътна карта за подобряване на медийната среда в България. Това заявиха след среща с премиера Бойко Борисов генералният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар и ръководителят на отдел „Европейски съюз и Балкани“ на организацията Полин-Адес Мевел. Тормозът над медиите в България, който се осъществява чрез законови механизми, е една от основните причини за ситуацията в страната, която е на 111-о място по свобода на медиите. Това се разбра от думите на генералния секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар при изявление пред български медии пред Министерския съвет. Делоар заяви:

„Смятаме, че премиерът трябва да играе ключова роля за спиране на спада на свободата на словото в страната, за създаване на по-добра среда за работа на журналистите. Премиерът каза, че е много горд от икономическия растеж, но трябва да има и ръст на свободата на словото в страната. За тази цел трябва решимост, но и структурни промени. Смятаме, че трябва да има пътна карта за подобряване на ситуацията и тази пътна карта трябва да бъде много амбициозна, ако България наистина иска да подобри мястото си в класацията на свободата на словото“.

Според Кристоф Делоар министър-председателят е обещал да спази препоръките на „Репортери без граници“ за подобряване на медийната среда, сред които са и законови промени. На въпрос дали смята, че Бойко Борисов ще го направи, той отвърна: „Не можем да предскажем бъдещето. Знаем, че сме много ясни в оценките си“. След което каза, че на срещата е обсъден и изборът на новия главен прокурор, който има ясни изявления и това по думите на Делоар е „много тревожно що се отнася усилване на тормоза над медиите, извършван чрез законови механизми“.

По думите на Кристоф Делоар министър-председателят е отрекъл да има такъв тормоз над медиите.

Полин-Адес Мавел допълни, че сред акцентите в срещата е била и ситуацията в Българското национално радио:

„По въпроса за независимостта на обществените медии – разгледахме случая със Силвия Великова, случая с БНР. Изходът от кризата трябва да бъде перфектен, така че атмосферата да не се промени и случаят да не рефлектира върху независимостта на обществената телевизия и радио. Това са въпросите, които повдигнахме пред премиера“.

Премиерът Бойко Борисов не даде изявление за срещата, а от Правителствената информационна служба разпространиха прессъобщение, в което се посочва, че Борисов е акцентирал върху значимата роля на медиите в съвременното общество като коректив на управлението.

„Премиерът отбеляза стремежа на кабинета да реагира своевременно, когато до него достигне сигнал от полето на действие на правителството. Борисов добави също, че негово разбиране е, че свободата на словото трябва да се отстоява като фундаментално конституционно право, включително чрез уважение към журналистическата професия и ненамеса в работата на медиите“, съобщават от Министерския съвет.

Срещата между премиера и „Репортери без граници“ се проведе след тригодишни опити на организацията да се свърже с Борисов.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам