BG | EN

Репортери без граници за България: Сговор между медии, политици и олигарси

Снимка: Репортери без граници

Корупцията и договарянето между медии, политици и олигарси в България продължават да са разпространени масово, а най-яркият пример за това е Делян Пеевски, пише в тазгодишния доклад на международната организация „Репортери без граници“, който бе оповестен днес.

В доклада е записано още, че правителството продължава да финансира при пълна непрозрачност медии със средства от европейските фондове, а това на практика е подкуп, с който се гарантира безкритичност към властта а проблемни сюжети са направо прикривани. В същото време в България се увеличи натискът на правораздавателните органи върху независими медии като групата „Икономедиа“, пише в доклада.

Статистиката на „Репортери без граници“ показва, че през последната година и дори месеци са нараснали натискът и заплахите срещу журналисти до степен, че „да си журналист в България вече е опасно“.

„България е непрестанно критикувана за ендемичната си корупция и неефективността на съдебната си система, а журналистите ѝ са цели както на организираната престъпност, така и на властите, които способстват насилието срещу тях, вместо да ги защитават“, пише още в новия годишен доклад на „Репортери без граници“.

В следствие на всичко това, по свобода на словото страната ни запазва 111 място (от общо 180 държави) в класацията на организацията. Това е най-ниската позиция не само в ЕС, но и в целия регион. В световната класация точно преди България са Ангола и Етиопия, а веднага след нея – Мали и Боливия.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

В 31 общини на Добричка област кметовете са ясни още преди изборите

В общо 31 населените места в област Добрич на предстоящите местни избори ще се яви само един кандидат за кмет, което означава, че дори само само той да гласува за себе си ще бъде избран.

Удалжава се приемът на заявления за подмяна на отоплителни уреди във Враца

До момента над 500 домакинства са подали необходимите документи за участие в проекта за подмяна на старите отоплителни уреди.

Четвърти ден протест на моньори и енергетици затваря възлови пътища в Старозагорско

Ограничено е преминаването през прохода Хаинбоаз в района на село Гурково, детелината на автомагистрала "Тракия" към Стара Загора и Хасково на 208-и километър и главния път София- Бургас.

Още за новините

„Управляващата фамилия“ Ешрефоглу отстрани ГЕРБ от изборите за кмет на ключовата община Никола Козлево

След като националното ръководство на ГЕРБ в крайна сметка отказа да подкрепи за трети мандат отстранения за конфликт на интереси кмет Ешреф Реджеб, управляващата фамилия Ешрефоглу премина към НДПС, заедно с всички общински съветници и селски кметове, досегашни активисти от партията на Борисов.

Здравното министерство спря търг и иска проверка за продажбата на болничен имот във Велинград

Държавната белодробна болница „Света Петка Българска“ във Велинград е на път да се раздели с още един свой имот. Това съобщава местното онлайн издание „Темпо Велинград“. През 2019 г. лечебното заведение с управител д-р Цветан Дафов продаде земеделски земи (нива и ливади) с аргумента, че от тях трупа само загуби. На 18 септември 2023 г. обаче болницата продаде и бившата „вила на управителя“.

Ново повишение на заплатите на кметовете на общини ще влезе в сила със задна дата

Кметовете на общини ще получат като бонус в края на мандата си ново увеличение на заплатите. Размерът на индивидуалните им основни месечни възнаграждения се увеличава само два месеца, след като те вече бяха повишени през ноември 2022 година.