Репортери без граници за България: Сговор между медии, политици и олигарси

Снимка: Репортери без граници

Корупцията и договарянето между медии, политици и олигарси в България продължават да са разпространени масово, а най-яркият пример за това е Делян Пеевски, пише в тазгодишния доклад на международната организация „Репортери без граници“, който бе оповестен днес.

В доклада е записано още, че правителството продължава да финансира при пълна непрозрачност медии със средства от европейските фондове, а това на практика е подкуп, с който се гарантира безкритичност към властта а проблемни сюжети са направо прикривани. В същото време в България се увеличи натискът на правораздавателните органи върху независими медии като групата „Икономедиа“, пише в доклада.

Статистиката на „Репортери без граници“ показва, че през последната година и дори месеци са нараснали натискът и заплахите срещу журналисти до степен, че „да си журналист в България вече е опасно“.

„България е непрестанно критикувана за ендемичната си корупция и неефективността на съдебната си система, а журналистите ѝ са цели както на организираната престъпност, така и на властите, които способстват насилието срещу тях, вместо да ги защитават“, пише още в новия годишен доклад на „Репортери без граници“.

В следствие на всичко това, по свобода на словото страната ни запазва 111 място (от общо 180 държави) в класацията на организацията. Това е най-ниската позиция не само в ЕС, но и в целия регион. В световната класация точно преди България са Ангола и Етиопия, а веднага след нея – Мали и Боливия.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам