“Репортери без граници”: България е на 111-о място в класацията за свободата на медиите

България продължава да пропада в Световния индекс за свобода на медиите и е на най-ниска позиция сред страните-членки на ЕС.

България е отбелязана в сигнално червено на картата за свобода на медиите наред с бивши съветски републики, страни от Централна Африка и Латинска Америка.
Снимка Репортери без граници

България е на 111 място в класацията за свободата на медиите в света, между Боливия и Централноафриканската република, сочат данните в годишния доклад на неправителствената организация “Репортери без граници”, публикуван днес.

В доклада се посочва, че България продължава да пада в индекса и е на най-ниска позиция от всеки друг член на Европейския съюз, както и от всички страни в Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в съюза. Страната ни попада в категорията

„трудна ситуация“.

Това е предпоследната от 5 категории и в нея в Европа са още три държави – Турция, Русия и Беларус.

Частта, посветена на България, е озаглавена „Непрозрачни и корумпирани“ и в нея се казва, че са „масово разпространени корупцията и тайното договаряне между медии, политици и олигарси“.

В документа се посочва още:

„Най-мрачното въплъщение

на ненормално състояние на нещата е Делян Пеевски – бивш ръководител на основната разузнавателна агенция на България и собственик на Нова българска медийна група. Неговата група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания.

Правителството раздава на определени медии средства от фондовете на Европейския съюз при пълно отсъствие на прозрачност, като на практика ги подкупва, за да не го критикуват в материалите си или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблеми.

Нападенията и заплахите срещу журналисти

се увеличиха през последните месеци. Да си журналист в България може да е опасно.“

Словото на омразата и нападенията срещу журналисти вече не са привилегия само на авторитарните държави, се отбелязва още в доклада.

В него се казва, че Европа остава най-безопасното място за журналистите, но също така това е регионът с

най-значително влошаване на положението през 2017г.

Четири от най-големите регистрирани спадове са в европейски държави. Чехия, където президентът Милош Земан отиде на пресконференция с автомат „Калашников“ с надпис „за журналисти“, е слязла с 11 места надолу в класацията и сега заема 34-о място. Словакия, където бившият министър-председател Роберт Фицо се отнасяше с журналистите като с „мръсни антисловашки проститутки“ и „прости и глупави хиени“, пада с 10 места до 27-о. Малта, къдетобеше убита разследваща корупцията журналистка, пада с 18 места до 65-о. Сърбия също слиза с 10 места до 77-о място.

На последното 180-о място в класацията за свободата на медиите остава Северна Корея.

„Класацията за съжаление отразява феномена на засилващо се

изразяване на омраза срещу журналисти

в редица държави и отприщването на тази омраза е наистина опасно. Политически лидери, които раздухват ненавист към репортерите носят огромна отговорност, защото подкопават концепцията за обществен дебат, основан на факти, а не на пропаганда. Да се поставя днес под въпрос легитимността на журналистиката е игра с изключително опасен политически огън“, обобщава Кристоф Делоар – генерален секретар на „Репортери без граници“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам