BG | EN

“Репортери без граници”: България е на 111-о място в класацията за свободата на медиите

България продължава да пропада в Световния индекс за свобода на медиите и е на най-ниска позиция сред страните-членки на ЕС.

България е отбелязана в сигнално червено на картата за свобода на медиите наред с бивши съветски републики, страни от Централна Африка и Латинска Америка.
Снимка Репортери без граници

България е на 111 място в класацията за свободата на медиите в света, между Боливия и Централноафриканската република, сочат данните в годишния доклад на неправителствената организация “Репортери без граници”, публикуван днес.

В доклада се посочва, че България продължава да пада в индекса и е на най-ниска позиция от всеки друг член на Европейския съюз, както и от всички страни в Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в съюза. Страната ни попада в категорията

„трудна ситуация“.

Това е предпоследната от 5 категории и в нея в Европа са още три държави – Турция, Русия и Беларус.

Частта, посветена на България, е озаглавена „Непрозрачни и корумпирани“ и в нея се казва, че са „масово разпространени корупцията и тайното договаряне между медии, политици и олигарси“.

В документа се посочва още:

„Най-мрачното въплъщение

на ненормално състояние на нещата е Делян Пеевски – бивш ръководител на основната разузнавателна агенция на България и собственик на Нова българска медийна група. Неговата група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания.

Правителството раздава на определени медии средства от фондовете на Европейския съюз при пълно отсъствие на прозрачност, като на практика ги подкупва, за да не го критикуват в материалите си или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблеми.

Нападенията и заплахите срещу журналисти

се увеличиха през последните месеци. Да си журналист в България може да е опасно.“

Словото на омразата и нападенията срещу журналисти вече не са привилегия само на авторитарните държави, се отбелязва още в доклада.

В него се казва, че Европа остава най-безопасното място за журналистите, но също така това е регионът с

най-значително влошаване на положението през 2017г.

Четири от най-големите регистрирани спадове са в европейски държави. Чехия, където президентът Милош Земан отиде на пресконференция с автомат „Калашников“ с надпис „за журналисти“, е слязла с 11 места надолу в класацията и сега заема 34-о място. Словакия, където бившият министър-председател Роберт Фицо се отнасяше с журналистите като с „мръсни антисловашки проститутки“ и „прости и глупави хиени“, пада с 10 места до 27-о. Малта, къдетобеше убита разследваща корупцията журналистка, пада с 18 места до 65-о. Сърбия също слиза с 10 места до 77-о място.

На последното 180-о място в класацията за свободата на медиите остава Северна Корея.

„Класацията за съжаление отразява феномена на засилващо се

изразяване на омраза срещу журналисти

в редица държави и отприщването на тази омраза е наистина опасно. Политически лидери, които раздухват ненавист към репортерите носят огромна отговорност, защото подкопават концепцията за обществен дебат, основан на факти, а не на пропаганда. Да се поставя днес под въпрос легитимността на журналистиката е игра с изключително опасен политически огън“, обобщава Кристоф Делоар – генерален секретар на „Репортери без граници“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

След разпилените в ефир лични карти, прокуратурата разпореди проверка в Девин

Районната прокуратура в Смолян е разпоредила проверка след телевизионен репортаж от Девин, в който се видя, че един от обитателите на ромския квартал в града е събрал около 180 лични карти на местни жители.

Обединението за честни избори набира доброволци – наблюдатели и анализатори за вота на 2 април

Обединението за честни избори (ОЧИ) съставлява широка група от неправителствени организации, експерти, анализатори, журналисти и медии, обединени в борбата им срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот.

Платеното паркиране в Балчик става 2 лв. на час

Цената за платено паркиране в Балчик се променя от 1 на 2 лева на час и ще важи от 9 до 20 часа в периода април - септември.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.