BG | EN

Ремонтът на Концертна зала в Пловдив отново се отлага

Илюстративна снимка: pixabay.com

Министерството на културата прекрати обществената поръчка за ремонта на Концертна зала Пловдив, заради констатирани нарушения, съобщи Радио Пловдив.

Поръчката беше обявена през септември, но сега тя се прекратява, като в мотивите е записано, че са били констирани нарушения при откриването на процедурата, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена. 

Пропуски са констатирани при формирането на количествената сметка, в която е допуснато необосновано дублиране на позициите, объркващо участниците при изготвянето на ценовото предложение. 

Посочените нарушения не могат да бъдат преодолени на този етап, защото вече е изчерпана предвидената възможност за еднократно изменение на условията, считат от Министерството на културата.

Това е поредната провалена обществена поръчка за реконструкция на тънещата в разруха Концертна зала на Пловдив.

Тя беше на стойност 10 млн. лева без ДДС, като се очакваше към края на 2023 година Пловдив да има обновена зала за опера и модерни сценични спектакли.

Средствата бяха отпуснати от бюджета за тази година и не е ясно могат ли да се прехвърлят в следващата или ще бъдат изгубени, посочват от пловдивското радио.

В обхвата на обществената поръчка бе включено цялостно реновиране на съществуващото сценично пространство, изграждане на нова оркестрина, както и на три подвижни сценични платформи, които имат за цел осигуряването на нови сценични и театрални възможности за организиране на съвременен тип представления. С помощта на вече четирите подвижни платформи, всяка една със собствена механизация, да бъдат постигани варианти като основна зрителска зала и сцена, с единен равен под, както и сценични платформи, разполагащи се амфитеатрално в различни конфигурации.

Ремонт на Концертната зала в Пловдив се очакваше да започне и още през пролетта на 2020 г. след като използването й беше преустановено няколко години преди това. През 2019-та година залата трябваше да бъде реконструирана, за да приема музикалните събития от програмата на Европейската столица на културата в Пловдив, но и тогава идеята беше осуетена заради забавени от Министерството на културата процедури.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините