BG | EN

Ремонтът на вековна къща на Главната улица в Пловдив – Лъскаво отвън и гнило отвътре

Снимка: podtepeto.com

Красива фасада – отвън, а вътре – смрад, цигари и паяжини като корабни въжета. Така изглежда сградата на Главната с прясно реставрираната фасада, пише регионалното издание „Под тепето“.

Емблематичната сграда е построена в началото на ХХ век по по проект на архитект Михаил Ненков, активен именно в годините след 1900-ата година до средата на 20-те. Той е автор на много сгради в Пловдив, сред които сградата на днешното Гръцко консулство и сградата на хотел „Париж“ на ъгъла на улица „11-и август“. Сградата е красива и достойна за ларгото на древен и вечен град като Пловдив, пише изданието. Красивите картини и думи, обаче, приключват в момента, в който се надникне зад фасадата.

Днес неговото архитектурно наследство в началото на Главната улица е лъскаво отвън и гнило отвътре. Наследниците на красивата къща са я оставили на произвола на съдбата от страната, която е невидима за централната търговска улица. Състоянието й станало известно, след като част от оградата и стена на имота в задния двор се срутили върху археологическите артефакти на „Одеона“.

Влизайки във вътрешността на външно красивата постройка става ясно, че нито наследниците, нито наематели и се грижат за нея. Става ясно, че дори проверки за пожарна безопасност не са правени. „Фасовете са по цялото стълбище от втория към третия етаж. Прозорците на красивите вити стълби са или счупени или заковани. През пролуките се вижда, че целия заден двор е джунгла от саморасляци“, описва обстановката в сградата „Под тепето“.

Дори на единствения обитаем първи етаж, с един единствен работещ офис, паяжините били буквално като корабни въжета, а смрадта на застояло, котки и урина – трудна за дишане.

Екип на отдел „Екология“ от кметството на район „Централен“ се е опитал да огледа застрашително увисналото дърво над археологическите разкопки, не е успял да влезе в имота вчера. Потърсено било и съдействие от полицията за осигуряване на достъпа, казва пред изданието кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините