BG | EN

Ремонтът в центъра на Добрич започна с премахване на дървета

Снимка: „Пронюз“- Добрич

Дългоочакваният и широкодискутиран ремонт на пешеходната зона в централната градска част на Добрич започна днес.

Това се разбра от видео в социалните мрежи, разпространено от кмета Йордан Йорданов.

Граждани и местни медии, обаче, акцентираха върху това, че

ремонтът започва с премахването на дърветата,

които са по трасетата на предвидената подземна инфраструктура. 

Четири екипа с вишки премахват дървета в центъра на Добрич в участъка от читалище “Йордан Йовков 1870 г.” до Стара къща. Екипите работят с телескопични резачки за дървета, на място има струпана тежка техника – камиони, багери, дробилки, съобщи „Пронюз“ – Добрич, като публикува и множество снимки от процеса.

Във видеообръщението си Йорданов каза, че само

преди дни отново е направен опит да бъде спрян ремонтът на центъра, а причина за това са именно дърветата.

„Ако това не беше казус, щяха да измислят други причини. Опитаха и успяха да забавят всичко с повече от година“, коментира кметът. 

По думите му, дърветата в централната градска част ще се увеличат след ремонта.

В момента по пешеходната зона, откъдето започна ремонтът, има 194 дървета, а след това те ще бъдат 262. „Ремонтът вече закъсня много, трябваше да започне час по-скоро“, заявява Йорданов и допълва, че всяко забавяне води до по-високи цени на ремонта.

Преди няколко дни граждани на Добрич излязоха на протест срещу премахването на липите в централната градска част.

Преди това Граждански инициативен комитет „За Дърветата – живата памет на град Добрич“ опита да оспори в съда разрешението за строеж от 29.05.2023 г., издадено от главния архитект на Добрич за ремонта на централната пешеходна зона.

Административният съд в Добрич, обаче, остави без разглеждане жалбата, прекрати производството по делото и го е изпратил по компетентност на органите за управление на зелената система на територията на Община Добрич – Общински съвет град Добрич и кмета на Община град Добрич. Причината: гражданският комитет „За Дърветата – Живата памет на град Добрич“ за иницииране на местна гражданска инициатива „Да спасим от „подмяна“ – изсичане на живите дървета от центъра на град Добрич“ е формирана местна гражданска инициатива и законът не предвижда правото на местната гражданска инициатива да обжалва административни актове, какъвто е строителното разрешение.

Наскоро Община Добрич публикува в социалните мрежи разяснения относно проекта и предстоящия ремонт в контекста на зелената система. В изявлението се посочваше, че в централната пешеходна зона на Добрич, в частта от Стара къща до хотел „Добруджа“ има 194 дървета. След ремонта техният брой ще стане 262.  

Съществуващите зелени площи сега са 4 385 кв. метра и с ремонта ще се увеличат с 643 кв. метра, като ще станат 5028 кв.метра. Ще бъдат премахнати само липи, които не се намират в градинки, а всички липи и други дървета в градинки ще бъдат запазени. 

Премахнатите липи ще бъдат заменени с полски клен като размерите на новите дървета, които ще бъдат засадени, ще са между 3,5 метра и 5 метра, поясняват от Общината, както и че 16 дървета ще бъдат преместени, тъй като са здрави и това позволява да бъдат поставени на нови места. 

Въпреки че част от липите всъщност остават, от община Добрич обясняват, че причината за подмяната им с други видове е, че „този дървесен вид не е подходящ за градски условия“.

Единадесет години след края на ремонт на центъра на Добрич с европейски средства, реализиран през 2011 г. на стойност от 5 млн. лв. по програма „Региони в растеж“, Общината обявяви международен конкурс за проект за обновяване на централната градска част. 

Причината бе в компрометираното състояние на пешеходната зона след некачествено изпълнения предишния ремонт. За него Община Добрич изпрати събраната документация до Европейската прокуратура.

Новият конкурс тръгна със спорове и дискусии по отношение на провеждането му и избрания изпълнител, но в крайна сметка преди няколко дни кметът на Добрич обяви във Фейсбук: Ремонтът на централната градска част на Добрич ще започне в първите 15 дни на април.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините