Ремонт на Околовръстното шосе в Пловдив скара кмета и пътната агенция

Снимка: „Под тепето“

Истински транспортен хаос предизвика в града под тепетата ремонтът на втория участък от Околовръстното шосе на Пловдив. Веднага след началото му в Община Пловдив са постъпили множество сигнали и оплаквания от граждани. Това принуди кмета на града Здравко Димитров да потърси Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) с настояване да променят заповедта си, така че и да оставят поне един от пътищата към Марково да функционира, като не затварят целия шесткилометров участък.

Ремонтът започна в началото на тази седмица. Заради него, със заповед на пътната агенция 53-00-576 от 09.03.2021 година се затваря участъкът от републикански път II-86 (Околовръстното шосе) от км 6+945 до км 12+540. Така на практика жителите на селата в Родопската яка и най-вече тези живеещи в Марково, са лишени от възможността да стигнат до селото или да слязат в Пловдив.

„Аз не съм доволен от така създалата се пътна карта и тя по никакъв начин не е съгласувана с Община Пловдив“, коментира в ефира на Радио Пловдив кметът Здравко Димитров. По думите му проектът за ремонта е предложение на местната структура на АПИ, което е одобрено от София, но не е постъпило в местната администрация. „Това предложение трябваше да бъде съгласувано с нас, тъй като целият трафик от околовръстното преминава сега през града“, посочи Димитров. Според него е спорно дали този ремонт е необходим на този етап. Димитров е искал околовръстния път да мине по старото трасе, да бъде четирилентово, да бъде скоростен път и всички кръстовища да бъдат на две нива. На какъв етап е това предложение не е ясно, подчертава кметът на Пловдив.

В отговор на оплакванията, директорът на Областното пътно управление Йордан Калев коментира, цитиран от пловдивското радио, че“80 на сто от трасето на пътя е на територията на община Родопи. Съгласували сме с КАТ временната организация на движението заради ремонта.“ По повод коментара на кмета, Калев посочва: „никой не се е отказал от идеята за разширяване на Околовръстното шосе. Но то е в ужасно състояние. Хората си разбиват ежедневно колите. Затова и сме предприели това действие да го ремонтираме по възможно най-бързия начин“.
Йордан Калев добави, че за частично облекчаване на движението в пиковите часове работници от фирмата изпълнител ще пропускат автомобили по затворените, но все още неразкопани части на пътя. Шефът на Областното пътно управление смята, че очакваното влошаване на времето няма да попречи на ремонтните работи. Те, по думите му, трябва да приключат до 2 месеца като това е най-лошият и продължителен вариант. При удължено работно време и благоприятни климатични условия, ремонтът според Калев ще приключи и по-рано.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам