Ректорът на УНСС обяви, че ще върне уволнения доц.Осиковски, ако докаже политическа агитация

Снимка от публикация на Бойко Борисов във Фейсбук за посещението му в университета в навечерието на парламентарните избори.

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Димитър Димитров заяви в неделя, че би преразгледал решението си за уволнението на доц. Мартин Осиковски само ако той му представи доказателство за осъществяване на предизборна агитация на територията на университета, „съгласно законите и Конституцията на Република България“.


Това изявление дойде в неделя след изказване на премиера в оставка Бойко Борисов, който призова името му да не бъде намесвано в този скандал. Преди това независимо от бързо разрастналата се онлайн петиция в подкрепа на уволнения дисциплинарно преподавател, която вече има над 6 хил. подписа, подкрепата за доцента от колегите му в УНСС и Софийски университет и позиция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), ректорът пазеше мълчание.

На 2 април доц. Осиковски напусна ръководните постове, които заема в университета, заради посещението на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие Николай
Нанков при тържественото откриване на новия корпус на учебното заведение.

Преподавателят се възмути във Фейсбук, че е допуснато „един български университет да се превърне в снимачна площадка за #ЖипкаTV“. „Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ“, каза в социалната мрежа доц. Осиковски.

Според ректора на УНСС, обаче, посещението не е предизборна агитация и неверните твърдения на Осиковски за такава са довели десетки негативни публикации за университета. Проф. Димитров е поискал писмено обяснение от доц.
Осиковски, с искане да представи доказателства за своите твърдения. Такива доказателства не са му били представени и така взел решението от 21 април за дисциплинарно уволнение.

„Уважавам професионалните и човешките качества на доц. Осиковски и затова искам ясно да заявя – неговото уволнение по никакъв начин не е свързано с изразяване на политически възгледи или ограничаване на свободата на словото. Свързано е единствено с неговите неверни твърдения за политическа предизборна агитация на територията на Университета“, посочва проф. Димитров в изявлението си от неделя. Той декларира, че ако преподавателят предостави доказателства за политическа агитация на 2 април, ще бъда възстановен на работа.
Димитров посочва още, че Районната избирателна комисия вече е оставила без уважение сигнал на пълномощника на „Изправи се! Мутри вън“ Мария Илийчова Георгиева за предизборна агитация в УНСС.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам