BG | EN

Рекордно количество фалшифи японски ножове откриха варненски митничари

Снимка: Агенция „Митници“

Над 3 000 комплекта професионални кухненски ножове от стомана с обозначения на известна японска марка са задържали служители на Митница Варна за нарушени права на интелектуална собственост.  Пазарната цена на такова количество ножове по цени на оригиналните изделия възлиза на стойност няколко милиона евро, съобщиха от пресцентъра на митническата агенция.

От официалната информация по случая става ясно, че на 19.10.2018 г., на Митнически пункт Варна Запад при проверка на контейнер, селектиран по метода „анализ на риска“, служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ установяват наличието в контейнера на 3024 комплекта ножове, всеки съдържащ по 11 броя професионални кухненски ножа от стомана, опаковани в несесери, носещи словни и фигуративни обозначения „GLOBAL YOSHIKIN“. Контейнерът е бил натоварен в пристанище Янтиян в Китай с изпращач китайска и получател българска фирма. Стоката е била декларирана за допускане за свободно обръщение.

Пратката от общо 36 288 броя изделия, от които 33 264 броя ножове и 3 024 броя несесери с обозначението на световната марка е задържана от митническите служители за установяване на нарушени права на интелектуална собственост. Чрез свой представител правопритежателят Yoshida Metal Industry Co Ltd вече е потвърдил, че задържаната стока е произведена без знанието и разрешението му и следователно е фалшива.

Средната пазарна цена на оригинален нож от тази марка, в зависимост от големината и модела, варира от 50 до 150 евро, като едни от най-добрите професионални готвачи в света работят с такива ножове, допълват още от Агенция „Митници“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините