BG | EN

Рекордна присъда за измами постанови Смолянският районен съд

Снимка: www.pexels.com

Пет години затвор получи 45-годишна жена, измамила и взела неправомерно над 25 хил. лв. от  12 родопчани.

Пет години затвор при първоначален общ режим е присъдата на 45-годишната Радина Жечева от Пловдив. Рекордното наказание е постановено от Смолянския районен съд. Делото срещу Жечева е гледано задочно, тъй като от години тя е обявена за общодържавно издирване.

Радина е призната за виновна в измама на 12 родопчани, от които взела неправомерно над 25 хил. лева. Част от хората били излъгани, че ще получат работа в чужбина срещу солидно заплащане, други й дали пари, за да вземат банков кредит, трети пък платили за преносими компютри.

Измамите са осъществени през първата половина на 2012 година. С хитрост Жечева успяла да вземе парите на хората. Тя им обещавала съдействие за банков кредит или работа в чужбина. Освен за измами прокуратурата я обвини и в използване на фалшив документ за самоличност и източване на кредитна карта, допълва регионалното издание „Отзвук“.

45-годишната дама не вземала само пари, но искала ценности и вещи. Сред измамените е жена от Чепеларе, която платила около 2 хил. лева, за да получи банков кредит. Освен парите пострадалата била убедена да даде и кредитната си карта, от която били източени 1 000 лева. 21-годишно момиче от село Змеица, което работило през 2011 година в Смолян, също попаднало в схемите на Жечева. Радина обещала да намери на девойката и семейството й работа в Шотландия. Роднините платили в брой общо около 12 хил. лв., дали златни накити и няколко преносими компютъра.

Следващата жертва се оказал колега на момичето, който дал лаптопа си и към 2,2 хил. лв. за работа в чужбина. Двама мъже от Смолян чакали Радина да им осигури работа в ски-фабриката в Чепеларе, като за услугата й платили по 60-80 лева. Поредната измамена е смолянчанка, която чакала да си получи два лаптопа втора употреба на промоция. Жената предплатила стоката с 800 лева, но получила само единия компютър. Сред потърпевшите е и нейна съгражданка, която дала 1 400 лева на Радина, за да й погаси кредита, но впоследствие разбрала, че е без пари и със заем. Жертва станал и друг жител на областния град, който платил 200 лева също за уреждане на заем от банка.

Освен с измамите, подсъдимата използвала и фалшива лична карта на името на една от жертвите си, с която взела на лизинг лаптоп от магазин на мобилен оператор. Накрая единият от измамените се усетил, качил Жечева в колата и я закарал в полицията. Радина вече е осъждана за измами в Пловдив, за което има наложено наказание „пробация“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините