Регионалното министрество ще трябва да върне 900 хил. лв. на Пловдив за Транспортния проект

Снимка: Фейсбук/Община Пловдив

Върховният административен съд(ВАС) отмени наложената от Министерството на регионалното развитие и благоустройството санкция на Община Пловдив за неработещата електронна система по Транспортния проект.

Регионалното министерство ще трябва да върне на администрацията сумата от малко над 900 хиляди лева, съобщи заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов, цитиран от Радио Пловдив.

Пловдив трябва да плати 850 хил. лв. глоба за транспортния си проект – тук

Санкцията бе наложена  заради нарушения в процедурите от Управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие”, по която бяха отпуснати парите за модернизацията на градския транспорт през 2016 година.  Тя бе в размер на 5% от договора с испанската фирма „Индра“.

Корекцията бе за неработещата система  за ел таксуване, както и пропуски в оборудването на автобусите и частично вярната информация по таблата. Направени са били две проверки през 2019 и 2020 година, когато проектът е бил в 5-годишен период на устойчивост.  Според проверяващите състоянието на системата в градския транспорт в Пловдив е поради лошото финансово управление.

Корекцията бе потвърдена от Административен съд – Пловдив. Върховните съдии обаче са отменили наказанието.

ВАС не оспорва констатациите на Управляващия орган, но смята, че решението на предишния съд противоречи на закона. Причината е, че допусната съществено нарушение на административнопроизводствените правила, с което е ограничено правото на защита на Община Пловдив.

Средствата, които МРРБ се очаква да върне ще бъдат пренасочени за създаване на нова електронно-билетна система, която да включва нови системи за плащане в обществения транспорт, а също и за паркиране.

„Както тези пари, така и сумата от близо половин милион лева от банковата гаранция на „Индра“, която задържахме, също ще бъдат насочени към финансиране на тази система“, обясява заместник-кметът Тодор Чонов.

Когато преди година се разбра за наложената санкция, заместник-кметът каза пред журналисти, че в договора е записано, че ако управляващият орган наложи корекция, независимо от размера й, тя ще бъде платена от „Индра“. В този смисъл и едни лев да е глобата, тя ще се присъедини към заведеното от Общината дело срещу фирмата – изпълнител.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам