BG | EN

Регионалното министерство блокира решенията на Асоциацията по ВиК в Шумен

Заседание на Асоциацията по ВиК в Шумен
Снимка от заседанието: „Радиан“

С блокиращата си квота от 35 %, държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) блокира днешните решения на Асоциацията по ВиК в Шумен и опитите на местните кметове да намалят цената на водата, съобщи регионалното издание „Радиан“.

Това се случва само два дни след посещението на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Шумен, който, според местните издания, обещал, че управляващите ще помагат за решаване на проблема с водата. Или Цветанов е имал предвид нещо друго, а не поевтиняване на водата, или МРРБ не се съобразява с втория човек в управляващата партия, но днес министерството гласува против решенията на асоциацията по ВиК, пише „Радиан“.

По най-важната точка – да се изпрати мотивирано предложение до КЕВР за намаляване на цената на водата, МРРБ е задължило областния управител Стефан Желев като представител на държавата да гласува против и така блокира решението, въпреки че то е било подкрепено от всички кметове на общини в региона. Мотивите на МРРБ са били, че процедури за промяна на цената на водата се разкриват от КЕВР само когато има събития от извънреден характер. А случаят на ВиК – Шумен не бил такъв, затова, според министерството, Асоциацията по ВиК няма правомощията да взема подобни решения.

Кметът на Шумен Любомир Христов, който също е присъствал на заседанието, е заявил, че ще продължи да настоява за връщане на миналогодишната цена на водата в Шумен. След категоричната позиция на МРРБ, обаче, което за втори път блокира опитите на местната власт за поевтиняване на водата, едва ли остават някакви възможности в тази посока, пише изданието.

От текста се разбира още, че МРРБ е блокирало и доклада на временната комисия, създадена по решение на шуменския общински съвет с цел да анализира как се изпълнява инвестиционната програма на ВиК – Шумен. Комисията установила, че ВиК – Шумен вече три години не изпълнява планираните инвестиции.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините