Регионалните медии са застрашени от изчезване предупреждават издатели в писмо до НС

Снимката е илюстративна.
Снимка: pixaby.com

Българската асоциация на регионалните медии изпрати до председателя на комисията по култура и медии в Народното събрание отворено писмо в защита на регионалните медии. В него се описва трудната среда, в която са принудени да оцеляват медиите в страната. „Примката около регионалната преса с всеки изминал ден се затяга и изданията ни са под заплахата постепенно да изчезнат от българския медиен свят“, пише в писмото.

Издателите сравняват дейността си със социална мисия, която от ден на ден им изглежда все по-невъзможна. Те посочват, че вестниците се продават под себестойност и се дотират от собствениците. „Много развити страни за загубили регионалната си преса и колкото и да съжаляват по-късно, не са могли да я възстановят“, посочват още издателите на регионални вестници.

Като пример за още по-тежкото икономическо състояние на регионалната преса се посочват повишените цени на вестникарската хартия от началото на миналия месец и по-високите производствени разходи и заради промяната в размера на минималната работна заплата. В същото време за доставката до читателите, дистрибуторите и „Български пощи” АД искали търговска отстъпка от цената на броя, на места достигаща до 40 процента.

Издателите припомнят, че всички те са регистрирани в Регистър на издателите и действителните собственици на печатни издания към Министерство на културата и работят на светло, спазвайки правилата, законите и етичните норми, а работят в в замърсена медийна среда, с нелоялни търговски практики, най-вече от „информационни адреси с претенцията за онлайн медии“. В същото време подобен тип онлайн медии усвояват все повече публични средства.

„Силно се надяваме, че Държавата няма да остане безучастна към тези процеси и че ще предприеме конкретни действия за регулация и осветляване на медийния пазар. В редица европейски държави бяха изготвени и приложени пакети от мерки в подкрепа на печата – те може да бъдат адаптирани и към печата в нашата страна. Разчитаме, че с това отворено писмо ще положим началото на пълноценен диалог между вас, избраниците на народа, и нас, издателите на регионалната преса,“ пише в заключение в писмото, подписано от Управителния съвет на Българската асоциация на регионалните медии.

 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам