BG | EN

Регионалните медии са застрашени от изчезване предупреждават издатели в писмо до НС

Снимката е илюстративна.
Снимка: pixaby.com

Българската асоциация на регионалните медии изпрати до председателя на комисията по култура и медии в Народното събрание отворено писмо в защита на регионалните медии. В него се описва трудната среда, в която са принудени да оцеляват медиите в страната. „Примката около регионалната преса с всеки изминал ден се затяга и изданията ни са под заплахата постепенно да изчезнат от българския медиен свят“, пише в писмото.

Издателите сравняват дейността си със социална мисия, която от ден на ден им изглежда все по-невъзможна. Те посочват, че вестниците се продават под себестойност и се дотират от собствениците. „Много развити страни за загубили регионалната си преса и колкото и да съжаляват по-късно, не са могли да я възстановят“, посочват още издателите на регионални вестници.

Като пример за още по-тежкото икономическо състояние на регионалната преса се посочват повишените цени на вестникарската хартия от началото на миналия месец и по-високите производствени разходи и заради промяната в размера на минималната работна заплата. В същото време за доставката до читателите, дистрибуторите и „Български пощи” АД искали търговска отстъпка от цената на броя, на места достигаща до 40 процента.

Издателите припомнят, че всички те са регистрирани в Регистър на издателите и действителните собственици на печатни издания към Министерство на културата и работят на светло, спазвайки правилата, законите и етичните норми, а работят в в замърсена медийна среда, с нелоялни търговски практики, най-вече от „информационни адреси с претенцията за онлайн медии“. В същото време подобен тип онлайн медии усвояват все повече публични средства.

„Силно се надяваме, че Държавата няма да остане безучастна към тези процеси и че ще предприеме конкретни действия за регулация и осветляване на медийния пазар. В редица европейски държави бяха изготвени и приложени пакети от мерки в подкрепа на печата – те може да бъдат адаптирани и към печата в нашата страна. Разчитаме, че с това отворено писмо ще положим началото на пълноценен диалог между вас, избраниците на народа, и нас, издателите на регионалната преса,“ пише в заключение в писмото, подписано от Управителния съвет на Българската асоциация на регионалните медии.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Бившият кмет на район „Северен“ в Пловдив отива на съд за търговия с влияние

Окръжна прокуратура - Пловдив предаде на съд за търговия с влияние бившия кмет на район "Северен" в града Ральо Ралев, съобщиха от държавното обвинение.

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова, част II

„На някой се даваше по 2, 5,10. Имаше и по 20 хиляди лева. И следователи, и прокурори и съдии. Имаше и полицаи, които взимаха пари. Някой има болни роднини, друг има деца, и иска да израстне кариерно. Не всички са чисто корумпирани и боклуци. Имаше читави хора, които идваха със своите причини“.

Община Тервел подготвя обществена поръчка за подмяна на водопровод и асфалтиране

Общината е спечелила проект на стойност 1 570 343 лв. без ДДС, по общинската мярка на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Още за новините

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.

Ремонтът на галерията в Силистра: и покривът тече, и Общината е осъдена заради подбора на изпълнителите

Ремонтът на Художествената галерия на Силистра трябваше да приключи още в края на миналата година. Това е трети опит за изпълнението му, но вместо като в приказките да е успешен, проектът вече е извън срока за приключване, а качеството му предизвика поредица от въпроси.