BG | EN

Реализацията на проекта за Националната здравна информационна система е под въпрос

Снимка: pixabay.com/DarkoStojanovic

Жалба спира обществена поръчка за реализация на Националната здравна информационна система (НЗИС), съобщиха от Министерство на здравеопазването.

В съобщение до медиите от здравното министерство обясняват, че като част от реализацията на проекта са обявили обществена поръчка за разработване на информационни системи и подсистеми, а именно: електронни административни услуги, здравно-информационен портал и регистри, като елементи на НЗИС.

Срещу процедурата е била подадена жалба от ДЗЗД „СТEМО – ГАМА КОНСУЛТ”, в резултат на която Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство и обществената поръчка е спряна.

Според министерство на здравеопазването, спирането на обществената поръчка сериозно застрашава реализирането на проекта за изграждане на Националната здравна информационна система, чийто краен срок е 28.12.2019 г.

„Обжалването и блокирането на обществените поръчки по проекта застрашава както цялостното му изпълнение, така и реализирането на електронното здравеопазване в Република България. Това ще постави в риск намеренията на МЗ за упражняването на прозрачен и ефективен контрол върху дейностите и разходите в здравеопазването чрез въвеждането на здравната информационна система“, се посочва още в позицията на здравното министерство.

Електронната здравна система трябва да проследява пътя на пациента от началото на лечението му, ефекта от него, прегледи, назначени терапии, медикаменти и др. , ще въвежда и електронни услуги, досие, рецепти и т.н. Все още, обаче, министерството буксува на етап обявяване на обществените поръчки, пише по темата Дневник.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините