РДНСК – Бургас е имитирала проверки на плажа Алепу. „Подпорната стена“ е с разрешение за ползване още от февруари т.г.

За 1 година свлачището край плажа „Свети Тома“, който е продължение на известния шофьорски плаж от филма „Оркестър без име“, при Алепу е брегоукрепено с четириетажна масивна сграда на груб строеж. Снимка: Фейсбук/Бетономорие

Подпорната стена на бившия Шофьорски плаж в местността „Алепу“ има разрешение за ползване, издадено от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) още през февруари тази година. Това показва справка в регистъра на документите на сайта на дирекцията, цитирана от Mediapool.

Това означава, че по документи всичко с първия етап от изграждането на курортния комплекс „Алепу вилидж“ – укрепването на свлачището на плажа, е завършен и приет от ДНСК без забележки. Въпреки това строителният контрол уж проверява брегоукрепителното съоръжение по нареждане на Върховната административна прокуратура, припомня изданието.

Подпорната стена видимо се състои от 4 етажа, има асансьорни шахти и стълби. Проверката на регионалната дирекция на строителния контрол в Бургас през миналата седмица не установи проблеми по строежа.

Тогава директорът на РДНСК-Бургас Милен Ненчев обясни, че това, което се вижда с просто око, „не представлява стаи, а по-скоро така е формирано като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове“. По думите му въпросните „обеми“, които по документи са подпорна стена, в последствие могат да бъдат вградени в бъдещия хотел. Неговото изграждане е втори етап от строителството на „Алепу вилидж“.

Да проверяваш себе си

Още същата седмица последва втора проверка, този път на директора на ДНСК арх. Иван Несторов. Тя беше по разпореждане на премиера Бойко Борисов.
Несторов обяви, че от февруари миналата година има заповед за спирането на строежа на подпорната стена и тя не е отменена. При сравнение, обаче, на кадри на съоръжението от май миналата година и сега се вижда, че от тогава досега е направен повече от един етаж от грубия строеж.

Проверка на данните от регистъра на ДНСК пък показват, че този първи етап дори вече е въведен в експлоатация и приет от ДНСК.

Бившият служител на РДНСК – Бургас Любомир Йорданов обясни пред телевизията, че крайното решение за подписването на разрешението за въвеждане в експлоатация е на шефа на ДНСК арх. Несторов.

Бетонната конструкция на плажа Алепу край Созопол действително е

хотел, „интегриран“ в укрепително съоръжение,

става пък известно от писмо на шефа на бургаската строителна инспекция, изпратено още на 10 юни 2019г. до Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и неправителственатата организация „Камара на геодезистите в България“.

В писмото, предоставено на „Дневник“ от получателите му, Ненчев е записал, че „в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване“. Според намерението на инвеститорите там трябва да има ваканционен комплекс. Основание за спиране на строежа през януари м.г. са дали не вида и обема на извършваното строителство, а дребни нередности: не добре поставената ограда на обекта и частичното засипване на плажа с пръст от изградената временна транспортна рампа. И двете бързо са били отстранени, т.е. пред издигането на четириетажната бетонна сграда на плажа в Алепу, не е имало никакви пречки.

От написаното стават видни и

промени в първоначално одобрените намерения.

Според инвестиционното предложение, предоставено за съгласуване от РИОСВ – Бургас през 2017 г. строителството на ваканционен комплекс е трябвало да протече на два етапа. Първият – укрепване на свлачище чрез постоянно подпорно съоръжение, състоящо се от бетонни пилоти. Вторият – изграждане на ваканционен комплекс. Впоследствие, обаче, инвеститорите в проекта за ваканционен комплекс подават нотариално заверена декларация, според която издаденото разрешение за строеж няма да бъде използвано. Вместо това те предлагат да интегрират конструкцията на бъдещото застрояване в укрепително съоръжение.

Главният архитект на Созопол Светлозар Рашков издава ново разрешение за строеж, но вече на „Курортен комплекс“Алепу вилидж“ (етапно строителство)“. То включва „Укрепване на свлачище“ като първи етап и курортен комплекс, като втори.

Местообитание за птици и животни

В петък премиерът Борисов коментира, че вторият етап – бъдещият хотелски комплекс, „с голяма степен на вероятност няма да се случи“, а от подпорната стена ще стане „прекрасно местообитание за птици и животни“.

Инвеститор в брeгоукрепителното съоръжение и в бъдещия комплекс е строителната компания „Главболгарстрой“. От там още миналата седмица заявиха, че строежът в местността „Алепу“ е бил временно спрян, но след като се оказало, че всичко е изрядно, изграждането му е продължило, а първият етап вече официално е приключен.

По неофициална информация вторият етап засега ще бъде замразен. Причината е негативната обществена реакция след изграждането на подпорната стена.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам