BG | EN

„Рак“ с изкуствен интелект може да изчисти Варненското езеро

Във Варненско-Белославския езерен комплекс има само водорасли и тръстика, удълбочаването му е изчистило част от тинята, останала от старите производства на девненския комплекс.
Снимка: Надя Петрова

Тази статия е създадена от „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ (ОЦОСУР) в рамките на проекта за подкрепа на независими регионални медии на Сдружение с несторанска цел „Про веритас“. Мненията, споделени в него са на ОЦОСУР и не непременно са споделени от „Про веритас“.

Варненско-Белославският езерен комплекс така и не се превърна в туристически, какъвто е бил първоначалният замисъл в далечните години на социализма. Вместо това, тук се настанява химическата индустрия, която бавно, но сигурно променя красивия пейзаж и девствена природа, а справянето с последиците от тази дейност ще отнеме години.

Живеещите в прилежащите селца, както и в град Белослав са притеснени за състоянието на езерата, застрашени от химическите производства и пристанищна дейност.

От какво и в какъв размер е замърсяването в комплекса

не може да се каже със сигурност, защото към момента няма направени задълбочени комплексни изследвания. Той е засегнат и от близките химически производства. Едно е сигурно – риба няма, останали са водорасли и тръстики.

Гражданите на Белослав са притеснени за състоянието на езерата, застрашено от химическите производства и пристанищна дейност.
Снимка: Надя Петрова

Според специалисти и еколози има два начина за справяне с проблема – по метода на кръговата икономика и механично почистване. Първият предлага отпадъчни материали от производствата да се включат в нови материали, като така се намали замърсяването, а вторият – почистване, за предпочитане с помощта на иновативни методи.

Предприемачът Данко Калчев, който е родом от района и развива бизнеса си тук, заявява своята гражданска позиция още преди 10 г., когато започва да търси решения за изчистване на езерото и запазване на неговото състояние.

„Преди 10 г., в новостроящо се пристанище в езерото трябваше да се изгради 300 м железен пирс (мостик) за разтоварване. Това нямаше да е полезно за Варненско-белославския езерен комплекс, обявен за защитена зона. Тогава възразих и алармирах институциите и до ден днешен то не е построено.“ Така започва своя разказ Калчев и дава за пример Женевското езеро, което е било силно замърсено след края на Втората световна война, но хората са го изчистили и сега е притегателно място за местни и туристи. Бавно и постепенно може да бъде постигнато при добро желание, разбира се, казва бизнесменът.

Той научава

ценен урок от двама боливийски индианци

по време на строеж на тръстиков кораб: “Пазете си тръстиките, те са белите дробове на вашите две езера”.

През 2019 г. двама боливийски индианци от племето аймара пристигат в Белослав, за да положат началото на строежа на тръстиков кораб, с който да бъде извършено плаване от поредицата експедиции „Абора“. Те трябва да докажат, че материали за строежа на пирамидите в Египет са идвали по море от територията на днешна България

Тръстиката поддържа чистотата на водата и не бива да се унищожава, най-често това става при строеж на пристанища. В момента на територията на Белослав се достроява едно. Дадено е разрешение за второ и се чака Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) на трето, проучил е Калчев.

Удълбочаването на канала, на което мнозина гледат с подозрение по други причини, донесло и полза – с него се изчистила много сложна двуметрова тиня, останала от старите производства на девненския комплекс. В нея има живачна хидролиза.

За съжаление, обаче, има данни, че част от нея е изсипана на територията на местност Налбанка, между стара гара Варна и село Казашко, в непосредствена близост до защитена местност Казашко. 

Бъдещето ще покаже въздействието върху района.

Остават обаче сериозни проблеми – отпадъчните води от хвостохранилището на “Солвей соди” в Падина, белите планини на “Агрополихим” и медните отпадъци от МТГ “Делфин”.

Преди 50 г. изчезва „главният санитар“ на езерото, познат с името гебиджански рак, който поддържал по естествен начин чистотата на водата. Той бил главният “виновник” Белославското езеро да бъде в първата десетка на най-екологично чистите езера в света.

Предприемачът Данко Калчев се е посветил на създаването на копие на прочутия гебеджански рак, по методите на изкуствения интелект, който да изчисти красивите езера.
Снимки: Надя Петрова

Първото поражение

върху популацията му идва през 1923 г. след прокопаването на канал за връзка между двете езера. Белославско езеро е било около 2,5 м. по-високо от Варненското. След като водата се изтича от него при копането и раците остават на сухо в тръстиките. Така започва първото масово измиране на гебеджанските раци. С прокопаването на плавателните канали към морето в езерата влиза солена вода и това, заедно със замърсяването от химическите заводи, ги доубива.

Сега Данко Калчев се е заел с идеята за тяхното “възкръсване” – създаване на „рак“ с изкуствен интелект, който да почне лека-полека да чисти.

„Опитваме се да я разработим с различни специалисти, споделихме я с министъра на иновациите Милена Стойчева. Тя я прие радушно и се надяваме да работи по въпроса. Аз лично продължавам търсенето на варианти и еврофинансиране за начинанието“, твърди Калчев.

Става дума за

вакуумна система за засмукване

на принципа на робота, който чисти в домовете ни и в басейните. Той трябва просто да има способностите да преценява кое е вредно и по какъв начин може да го извлича от езерото.

Друга възможност за справяне с проблема е отпадъчният ресурс –  хвостохранилището на Солвей соди, грамадните бели планини на „Агрополихим“ и медните отпадъци от „Делфин“ да се оползотворяват за нови продукти. Пример за подобна иновация е отпадъчна продукция на въглищни централи в Германия. От тяхната пепел сега се произвежда гипс. Именно там в момента се намират най-големите мощности за производството на гипсокартон.

Варненско-Белославският езерен комплекс обхваща две езера – Варненско и Белославско, свързани с изкуствено прокопан канал. Варненското езеро е крайбрежно лиманно езеро с естествен произход. През 1909 г. се прокопава първият канал между Варненското езеро и морето. До 1923 г. Белославското езеро е закрит сладководен лиман, в който се влива р. Провадийска. С развитието на няколко промишлени комплекса в района се е наложило използването на двете езера за корабен транспорт, което довежда до прокопаването на два нови канала – един, свързващ Варненското езеро с Черно море, и втори, свързващ двете езера. 

Мястото е важна зона с международно значение за зимуващите водолюбиви птици. Тук ежегодно се концентрират повече от 20 000 водолюбиви птици от 64 вида. На територията на комплекса са установени 202 вида пернати, 59 от които са включени в Червената книга на България.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините